Neiti Koskelasta tuli vuoden ensimmäinen Keski-Suomessa

Yli nelikiloinen tyttövauva muistuttaa vanhempiensa mukaan selvästi isoveljeä, kun tämä oli vastasyntynyt.

– Vaikka tyttö onkin paljon pienempi, totesi Riikka Koskela.

Isoveli Jaakko, nyt 3,5-vuotias, painoi syntyessään viisi kiloa.

– Vauvan mitoissa yksi kilo merkitsee aika paljon, äiti totesi.

Perjantaina syntynyt tyttövauva oli syntyessään 4 180 grammaa ja 51 senttiä. Syntymäaika oli kello 2.52 aamulla.

Isä Vesa Koskela oli ehtinyt jo vitsailla, mahtaako tulokas olla vuoden ensimmäinen Keski-Suomessa, kun synnytystä käynnisteltiin. Ja niinhän siinä kävi. Vauvan laskettu aika oli 6. päivä, mutta kasvu oli sen verran vauhdikasta, ettei tytön annettu ihan isoveljen mittoihin kasvaa vatsassa.

Vanhemmat ja pikkuneiti tulivat lehtikuvaukseen, kun vauva oli ollut maailmassa 11 tuntia. Äiti ja isä vaikuttivat pirteiltä ja hyvinvoivilta, vaikka yöunista ei ollut tietoakaan.

– Käväisin kotona aamuviiden aikaan nukkumassa tunnin, ja Riikka on tainnut pari tuntia ehtiä nukkua, kertoi Vesa Koskela.

Juhlapäivien lapsia

Itse synnytys sujui huomattavasti helpommin kuin Jaakon synnytys. Tyttö oli kilon pienempi, ja sairaalassa Koskelat ehtivät olla vain kuusi tuntia, kun tyttö oli maailmassa. Isoveli teki tuloaan parikymmentä tuntia.

Koskelan perheen lapset ovat juhlapäivälapsia molemmat. Pikkusisko syntyi uudenvuodenpäivänä ja isoveli juhannuksena.

– Vielä noita juhlapäiviä kalenterissa riittää, naurahti Riikka Koskela.

Koskelat ovat kotoisin Keuruulta, missä he aikoinaan toisensakin tapasivat. Jyväskylään pariskunta muutti kymmenkunta vuotta sitten.

Koko perhe saatiin koolle myöhemmin perjantaina, kun Vesa Koskela kävi hakemassa Jaakon anoppilasta Keuruulta. Vanhemmat miettivät, miten isoveli mahtaa tulokkaaseen suhtautua, kun vauva tulee kotiin.

– Onhan se aikamoinen muutos pojan elämässä, kun hän on tähän asti ollut ainoa lapsi ja keskipiste, he totesivat.

Vesa Koskela aikoo pitää nyt kolme viikkoa isyyslomaa, jotta arki kotona saadaan rullaamaan.

– Mahdollisesti päästään kotiin sunnuntaina, vaikka hyvähän täälläkin on olla osaavan henkilökunnan käsissä, kiitteli Riikka Koskela.

Syntyvyys laskussa

Jo vuodesta 1961 jatkuneen perinteen mukaan Jyväskylän Rautatieläisten Mieskuoro kävi laulamassa vuoden ensimmäiselle vauvalle ja kutsumassa hänet kummilapsekseen. Kun kuoro iltapäivällä kello 14 laulunsa lauloi, oli maailmaan saatettu vuoden ensimmäisenä päivänä Keski-Suomen keskussairaalassa yhteensä jo neljä vauvaa.

Vauva-Koskela nukkui tyytyväisenä kaikkien seremonioiden ajan ja inahteli vain pari kertaa unissaan.

Syntyneiden määrä jäänee Keski-Suomessa niin kuin koko maassa viime vuotta pienemmäksi. Keski-Suomen keskussairaalassa syntyi 29. joulukuuta kello 7:ään mennessä 2 676 vauvaa. Vastaava luku vuosi sitten oli 2 837.

Tänä vuonna synnytyksiä oli 29. päivään mennessä 2 642 (viime vuonna 2 811). Vuoden mittaan on syntynyt 32 kaksoset ja yhdet kolmoset. Vilkkain synnytyskuukausi oli tammikuu, maaliskuu oli keskiverto ja heinä–elokuu taas kiireisiä.

Parhaimmillaan vauvoja on syntynyt keskussairaalassa vuosittain yli 3 000.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .