Neljä oppositiopuoluetta esittää epäluottamuslausetta ulkoministeri Soinille – Soini vastaa kritiikkiin blogissaan: Oppositio on muuttanut mielipidettään minusta

SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n eduskuntaryhmät aikovat esittää epäluottamuslauseen ulkoministeri Timo Soinille (sin.) hänen aborttikannanottojensa vuoksi.

Oppositiopuolueet esittävät epäluottamuslauseensa reilun viikon päästä alkavalla eduskunnan budjettiviikolla.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan Soini on toiminut ulkoministerinä toistuvasti naisten oikeuksia vastaan. Naisten oikeudet ovat Lindtmanin mukaan keskeinen ihmisoikeuskysymys ja tärkeä osa Suomen ulkopoliittista linjaa.

–  Maailmassa, jossa naisten oikeuksia yhä enemmän haastetaan, ei ole oikein, että Suomen ulkoministeri toimii vastoin Suomen yhteistä ulkopoliittista linjaa, Lindtman sanoi oppositiopuolueiden tapaamisen jälkeen eduskunnassa.

Lindtman uskoo, että enemmistö eduskunnasta vastustaa Soinin toimintaa. Jos epäluottamuslause saa taakseen eduskunnan enemmistön, tarkoittaa se hänen mukaansa sitä, että Soinin on erottava tehtävästään.

Lindtmanin mukaan epäluottamuslauseen esittäminen Soinille on tässä tapauksessa parempi toimintatapa kuin välikysymyksen esittäminen koko hallitukselle.

–  Uskomme, että esittämällä epäluottamuslauseen ulkoministeri Soinille hallituspuolueiden edustajien – erityisesti edistyksellisten naisten – on helpompi äänestää naisten oikeuksien puolesta ilman, että samalla täytyy ottaa kantaa koko hallituksen luottamukseen.

Lindtman uskoo, että naisten oikeuksia puolustavia kansanedustajia löytyy hallituspuolueista etenkin kokoomuksen riveistä.

Soinin mukaan vakaumus oli tiedossa

Soini sanoo blogissaan, että opposition syytökset kertovat enemmän heistä kuin hänestä. Soinin mukaan hänen vakaumuksensa on ollut tiedossa, kun hänet valittiin ulkoministeriksi ja sitä ennen eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi.

–  Mikä on siis muuttunut? Osan oppositiota mielipide minusta ja toiminnastani. Minä olen edelleen sama, Soini kirjoittaa.

Hän sanoo puolustaneensa elämän pyhyyttä kaikissa tilanteissa, eikä ole mielestään tehnyt väärin.

–  Siitä tässä ei olekaan kysymys vaan politiikasta. Sanan-, mielipiteen- ja uskonnonvapaudesta. Ja siitä voiko vakaumuksellinen katolinen kristitty toimia Suomen ulkoministerinä armon vuonna 2018, Soini sanoo.

–  Se on iso kysymys. Vastaus saadaan eduskunnan istunnossa. Suhtaudun asiaan levollisin mielin.

PS ja KD eivät lähteneet mukaan

Lindtmanin mukaan myös perussuomalaisia ja kristillisdemokraatteja kysyttiin mukaan epäluottamuslauseeseen, mutta ne eivät olleet halukkaita lähtemään mukaan.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Krista Mikkosen mukaan on tärkeää, että keskusta ja kokoomus joutuvat nyt ottamaan kantaa siihen, onko Soinin toiminta ulkoministerinä hyväksyttävää.

–  Soini ei ole välittänyt Suomen virallisesta pitkäaikaisesta linjasta, joka nimenomaan painottaa ihmisoikeuksia, naisten oikeuksia ja seksuaaliterveyden edistämistä ympäri maailmaa, Mikkonen sanoi toimittajille eduskunnassa.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Aino-Kaisa Pekosen mukaan vasemmistoliitossa Soinin toimintaa pidetään "erittäin törkeänä".

–  Olemme iloisia, että löysimme oppositiossa yhteisen keinon, jolla tämä asia voidaan viedä äänestykseen eduskunnassa, Pekonen sanoi.

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Thomas Blomqvistin mukaan ryhmässä on keskusteltu useasti Soinin toiminnasta eikä sitä voida hyväksyä.

–  Ei voi olla niin, että ulkoministeri toimii Suomen virallisen ulkopoliittisen linjan vastaisesti, Blomqvist sanoi.

Lindtman ei vielä kertonut, milloin tarkalleen oppositiopuolueet aikovat epäluottamuslauseensa esittää.

–  Budjetin käsittelyn yhteydessä käydään myös ulkopoliittinen keskustelu, ja se on juuri oikea mahdollisuus ottaa tämä asia esiin.

Uusimmat

Kotimaa

Kirkkopuiston pysäköintilaitoksen rakennusluvat vetämään ensi viikolla – katso näyttävistä havainnekuvista, miten kiistelty parkkiluola muuttaa keskustaa

Sipilä: Keskusta maalattiin arvonurkkaan luottamusäänestyskeskustelun yhteydessä

Pääministeri Juha Sipilä Jyväskylässä: Keskusta maalattiin arvonurkkaan luottamusäänestyskeskustelun yhteydessä

Jäikö pakastin tyhjäksi kesän herkuista? – Paviljongilla järjestettäviltä Wemmin markkinoilta saa lähiruokaa ja käsitöitä

PAMin Ann Selin Ylellä: Kompromissi yrityksen koosta ei kelpaa irtisanomissuoja-asiassa

Merellä myrskyää, maalla kovimmat tuulet puhaltavat iltapäivällä

Jyväskylän Kauppakadulla väkivaltainen kahden miehen välienselvittely lauantaiyönä – nuorempi löi nyrkillä suoraan kasvoihin ja potkaisi maassa makaavaa päähän

Pelko saa kiinteistövälittäjät hiljenemään: asuntokäynneillä lähentelyä, koskettelua ja uhkailuja – Arveluttavimpiin kohteisiin mennään pareittain

KRP tutkii törkeästä rahanpesusta epäillyn yrityksen tiloja Turun saaristossa – apuna Merivartioston aluskalustoa ja "myös pientä lentotoimintaa"

Eurojackpotista 123 000 euron voitto Lempäälään – ensi viikolla potissa 38 miljoonaa euroa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.