Neljä prosenttia suomalaisista uskoo yhä valemedioihin

Valemediat ovat lisänneet ammattimaisesti toimitettujen sisältöjen luotettavuutta. Miehet luottavat niihin naisia useammin.

 MV-lehden ja Magneettimedian kaltaiset nettisivustot ja niiden sisällöt ovat lisänneet perinteisten, ammattimaisesti toimitettujen sisältöjen luotettavuutta, sanoo Sanomalehtien Liiton kuluttaja- ja mediamarkkinoinnin johtaja Sirpa Kirjonen.

– Niissä sisällöissä ei sitouduta journalistisiin ohjeisiin. Epäluotettavan tiedon levittäminen on tuonut näkyväksi ammattimaisesti toimitetun sisällön.

Positiivisesta suuntauksesta huolimatta MV-lehden ja Magneettimedian kaltaisten nettisivustojen sisältö on tuttua noin puolelle 15 vuotta täyttäneistä suomalaisista. Heistä kahdeksan prosenttia ilmoitti luottavansa näiden sivustojen sisältöön.

– Voi sanoa, että neljä prosenttia suomalaista luottaa tämän tyyppiseen sisältöön ja myöskin levittää sitä, Kirjonen harmittelee.

 

Painettu lehti yhä luotetuin

 

Luotetuimman median kirkkainta pokaalia kantaa edelleen painettu sanomalehti, johon luottaa 79 prosenttia suomalaisista, ilmenee Sanomalehtien liiton teettämästä tutkimuksesta. Luku kasvoi kuudella prosentilla vuoden takaisesta. Toiseksi luotetuin on Yleisradion televisiokanavat ja kolmanneksi Ylen radiokanavat, 75 prosenttia ja 66 prosenttia. Ylen televisiokanavien luotettavuus kasvoi viidellä ja radiokanavien kahdella prosenttiyksiköllä.

Kirjosen mukaan perinteisten medioiden luotettavuus on parantunut myös vastaajien takia, jotka vuosi sitten eivät luottaneet mihinkään mediaan. Esimerkiksi 18–24-vuotiaista lähes viidennes ei luottanut yhteenkään mediaan. Tänä vuonna vain viisi prosenttia on samoilla linjoilla.

Miehet luottavat enemmän valemedioihin

 

Miehet luottavat naisia enemmän MV-lehden kaltaisiin sivustoihin. Sanomalehtien liiton mukaan eniten sivustoihin luottavia on ihmisissä, joilla on alempi koulutus. Esimerkiksi sivustot tuntevista perus- tai ammattikoulun käyneistä 14 prosenttia luottaa MV-lehden kaltaisiin sivustoihin.

Kyselytutkimukset perinteisten medioiden luotettavuudesta ja netin erikoissivustojen luotettavuudesta toteutti IRO Research ja TNS Gallup maaliskuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Näin keskisuomalaiset kansanedustajat ovat valmistautuneet Linnan juhliin – Anne Kalmarin mustavalkoinen puku on kivijärveläistä tekoa, Piritta Rantasen tyylistä paljastui jo vilaus

Rautatientorin metroasemalla kokoontui äärioikeiston mielenosoittajia

Historian tohtori Ari T. Manninen Viitasaaren itsenäisyysjuhlassa: "Suomen selviäminen talvisodasta on ihme"

"Aika vakuuttunut olen siitä, että kutsu Linnaan ei tullut Temptation Islandin vuoksi" – radiojuontaja Harri Moisio pelkäsi ensin kutsun olevan väärennös

Video: Näin Keskisuomalainen seuraa Linnan juhlia – poikkeuksellisen paljon vieraita maakunnasta

Ruokalastit tyhjenivät Hurstin vähävaraisten itsenäisyyspäivän tilaisuudessa sadesäästä huolimatta

Supersiistijä halusi pukeutua käveleväksi mopiksi – Saana Tyni herättää keskustelua siivousalan arvostuksesta

Maistuisiko sinulle kalanmaksaterriini? Jyväskylän yliopiston tutkimushanke selvitti, että kalanmaksalle olisi kysyntää fine dining -ravintoloissa

Pelkän peruskoulun varaan jääminen on vähentynyt, mutta ei ole harvinaista

Informaatiosodan asiantuntija: "Poliittisesti herkkien aiheiden tutkijat joutuvat miettimään, haluavatko he puhua asioista omilla nimillään" – myös Linnaan kutsutut päätoimittajat korostavat tiedon merkitystä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.