Neljä sankarivainajaa tuotiin Suomeen haudattavaksi

Neljän suomalaissotilaan jäänteet tuotiin perjantaina Sallan raja-aseman kautta kotimaahan haudattavaksi. Sankarivainajat löydettiin viime kesän etsinnöissä Petsamosta ja vanhasta Sallasta. Luovutetuilta alueilta on 1990-luvun alkuvuosina avautuneissa etsinnöissä löydetty kaikkiaan noin 1 100 viime sodissa kaatunutta. Heistä vajaat 300 on kyetty tunnistamaan.

Venäläinen etsintäryhmä paikansi vainajista kolme Petsamosta Litsan alueelta ja Sallan etsintäryhmä löysi yhden kaatuneen luovutetusta Sallasta Kelsinkäisen taistelualueelta. Perjantain vastaanottojuhlallisuuksien jälkeen jäänteet siirretään odottamaan mahdollista tunnistusta.

- Tunnistaminen on yleensä helppoa, jos kaatuneella on tuntolevy. Se löytyy kuitenkin vain ehkä joka viidenneltä vainajalta. Esimerkiksi nyt palautetuilla ei kenellekään sitä ollut, sanoo Sallan etsintäryhmän jäsen, yliluutnantti Pasi Purhonen.

Hänen mukaansa tuntolevykään ei ole riittävä näyttö, sillä joskus vainajilla on ollut väärä levy. Lopullisen varmuuden antaa vasta DNA, jota verrataan omaisilta saatuihin näytteisiin.

Neljä vainajaa on tunnistettu suomalaisiksi esineiden perusteella. Esimerkkeinä Purhonen mainitsee asepuvun napit, patruunat ja rahat. Kelsinkäisestä löydetyn vainajan henkilöllisyydestä on saatu sen verran viitteitä, että hänet ehkä kyetään tunnistamaan.

Tunnistetut vainajat haudataan yleensä kotipaikkakunnalleen ja loput muihin sankarihautoihin.

Venäläiset aktiivisia

Myös venäläiset etsivät aktiivisesti kaatuneitaan. He laskevat, että pelkästään Sallassa Suomen puolella on edelleen noin 2 500 neuvostosotilaan jäänteet, kun suomalaisia on kateissa pohjoisen luovutetuilla alueilla arviolta 300.

Venäläisille on luovutettu yli 30 Lapista löydettyä sotavainajaa. Runsas kuukausi sitten Venäjälle palautettiin Rovajärven harjoitusalueelle pudonneen pommikoneen tähystäjä ja konekivääriampuja.

Tänä vuonna Venäjältä on tullut takaisin kaikkiaan 34 sankarivainajaa. Viime sodissa katosi arviolta 10 000-13 000 suomalaissotilasta.Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Osa naisista jättää kohdunkaulan syöpäseulonnat väliin Keski-Suomessa – "Nuoremmilla ikäluokilla ei ehkä ole samalla tavalla huolta omasta terveydestä"

Puhemies Vanhanen: Munuaiskasvainten syy oli syöpä, hoidettu leikkaamalla

Ilmastoministeri Mikkonen pitkän aikavälin tavoitteesta: Tärkeintä saada yhteisymmärrys 2050 tavoitteesta, 2030 joutuu odottamaan

Uusi hätäkeskusjärjestelmä kutsuu helikopterin paikalle aiempaa herkemmin – potilaita lääkärikopteri kohtaa harvemmin

Viitasaarelta löytyy erikoinen ja kiehtova veistospuisto – sunnuntaina Tuulensuun puiston veistoksia esitellään ja keskustellaan yhteisöllisyydestä

Karstulassa voit olla entisajan lapsi – Satusivellin -tapahtuma huipentuu torstaina Kruukkilassa

Toivottavasti viikonloppuna tuulee – Keitele Regatta starttaa Äänekoskelta ja maali on Viitasaarella

Jyväskylän yliopisto vaihtoi profiilikuvat sateenkaariväreihin – Pride-tempaus kummastuttaa ihmisiä Tapio Puolimatkan takia

Poika kuristi isäänsä ja vei veitsen kurkulle Muuramessa – tuomittiin ehdollista vankeutta

Lastu lentää ja tienoo pärisee: Moottorisahalla veistetään viikonloppuna toteemeja Kivijärvellä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.