Neljä syytteeseen varusmiehen kuolemaan johtaneesta ampumaonnettomuudesta

Varusmies kuoli pimeäammuntaharjoituksessa Hangossa 2015.

Kihlakunnansyyttäjä on nostanut syytteitä Hangon Syndalenissa tapahtuneesta ampumaonnettomuudesta, jossa kuoli varusmies.

Onnettomuus sattui Merivoimien reserviupseerikurssin pimeäammuntaharjoituksen yhteydessä joulukuussa 2015. Upseerioppilas sai osuman rynnäkkökiväärin luodista ja kuoli tapahtumapaikalle.

Syytteessä on neljä ihmistä palvelusrikoksesta tai toissijaisesti tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta. Lisäksi kaikkia neljää syytetään kuolemantuottamuksesta.

Syytteet on nostettu harjoituksenjohtajana toiminutta kapteeniluutnanttia, ammunnanjohtajana toiminutta yliluutnanttia, tulitoiminnan valvojana toiminutta pursimiestä sekä ammuntaan osallistunutta upseerikokelasta vastaan. He ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Länsi-Uudenmaan syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Marianna Semi ei halua enempää avata syytteiden sisältöä ennen oikeudenkäyntiä.

– Syytetyt ovat syyllistyneet Puolustusvoimien määräysten rikkomiseen. Eri syytettyjen osalta on osin kyse samoista määräyksistä ja osin eri määräyksistä, Semi kertoi STT:lle.

Asian käsittely alkaa Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa myöhemmin ilmoitettavana päivänä.

"Liian vaativa ammunta"

Onnettomuustutkintakeskus julkisti onnettomuudesta viime vuonna raportin, jonka mukaan taisteluammunta oli liian vaativa joukolle, jolla oli vain vähän suoraan ammuntaan valmentavaa koulutusta.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan ammunnassa käytettiin valonvahvistinta, jonka käytöstä joukolla ei ollut rutiinia. Lisäksi maalien sijoittelu ohjasi ampujan partion tulen vaarallisesti kohti uhrin partiota.

Taistelijan kypärän kiiluvalo myös muistutti heijasteaineella merkittyä maalia. Tämän vuoksi ampuja luuli polviltaan nousevaa miestä maasta nousevaksi maalitauluksi. Luoti osui varusmiestä kylkeen, eikä häntä voitu pelastaa, vaan hän kuoli melkein heti.

Puolustusvoimat kertoi aloittaneensa heti onnettomuuden jälkeen toimet pimeäammuntojen turvallisuuden parantamiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.