Neljä syytteeseen varusmiehen kuolemaan johtaneesta ampumaonnettomuudesta

Varusmies kuoli pimeäammuntaharjoituksessa Hangossa 2015.

Kihlakunnansyyttäjä on nostanut syytteitä Hangon Syndalenissa tapahtuneesta ampumaonnettomuudesta, jossa kuoli varusmies.

Onnettomuus sattui Merivoimien reserviupseerikurssin pimeäammuntaharjoituksen yhteydessä joulukuussa 2015. Upseerioppilas sai osuman rynnäkkökiväärin luodista ja kuoli tapahtumapaikalle.

Syytteessä on neljä ihmistä palvelusrikoksesta tai toissijaisesti tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta. Lisäksi kaikkia neljää syytetään kuolemantuottamuksesta.

Syytteet on nostettu harjoituksenjohtajana toiminutta kapteeniluutnanttia, ammunnanjohtajana toiminutta yliluutnanttia, tulitoiminnan valvojana toiminutta pursimiestä sekä ammuntaan osallistunutta upseerikokelasta vastaan. He ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Länsi-Uudenmaan syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Marianna Semi ei halua enempää avata syytteiden sisältöä ennen oikeudenkäyntiä.

– Syytetyt ovat syyllistyneet Puolustusvoimien määräysten rikkomiseen. Eri syytettyjen osalta on osin kyse samoista määräyksistä ja osin eri määräyksistä, Semi kertoi STT:lle.

Asian käsittely alkaa Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa myöhemmin ilmoitettavana päivänä.

"Liian vaativa ammunta"

Onnettomuustutkintakeskus julkisti onnettomuudesta viime vuonna raportin, jonka mukaan taisteluammunta oli liian vaativa joukolle, jolla oli vain vähän suoraan ammuntaan valmentavaa koulutusta.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan ammunnassa käytettiin valonvahvistinta, jonka käytöstä joukolla ei ollut rutiinia. Lisäksi maalien sijoittelu ohjasi ampujan partion tulen vaarallisesti kohti uhrin partiota.

Taistelijan kypärän kiiluvalo myös muistutti heijasteaineella merkittyä maalia. Tämän vuoksi ampuja luuli polviltaan nousevaa miestä maasta nousevaksi maalitauluksi. Luoti osui varusmiestä kylkeen, eikä häntä voitu pelastaa, vaan hän kuoli melkein heti.

Puolustusvoimat kertoi aloittaneensa heti onnettomuuden jälkeen toimet pimeäammuntojen turvallisuuden parantamiseksi.

Uusimmat

Kotimaa

Tänään saa liputtaa lapsen oikeuksille

Syksyn ylioppilaskokeiden tulokset julki tänään

Mies kuoli ulosajossa Ylivieskassa, auto törmäsi katto edellä isoon kuusenrunkoon

Käräjillä kuullaan tänään Aarnion ex-alaista – syyttäjän mukaan miehen olisi pitänyt huolehtia tietolähteiden kirjaamisesta

Tulli epäilee virolaisen nuuskan salakuljetusorganisaation kuljettaneen Suomeen 5  000 kiloa nuuskaa

Konneveden kirkkovaltuustossa tapahtui täydellinen muutos – Virtaset nousivat vaalivoittoon

Särkilammen maja Saarijärvellä aiotaan kunnostaa – kiinteistö tulee säätiöltä kaupungin omistukseen ja siirretään sitten yhdistykselle

Kyyjärven nuoret kävivät ahkerasti uurnilla – kirkkovaltuusto valittiin kolmen sopuvaalin jälkeen nyt äänestämällä

Kinnula vahvisti kärkipaikkaansa seurakuntavaalien aktiivisimpana koko maassa – Jyväskylä nousi isojen ykköseksi

Vikatikki Haapamäellä poltti rantasaunan maan tasalle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.