Neljäsosa kotona asuvista vanhuksista ei saa apua

Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että apua tarvitsevista vanhuksista vain osa saa kaipaamaansa apua.

– Joka seitsemäs vanhus, eli noin 12-16 prosenttia, ei saa tarvitsemaansa apua esimerkiksi peseytymisessä ja WC-käynneissä, kertoo tutkija Lina Van Aerschot.

– Valtaosa kotonaan asuvista vanhuksista selviytyy omatoimisesti, mutta noin puolet tarvitsee apua siivouksessa ja muissa käytännön päivittäisissä toimissa.

Ilman apua jäämistä kutsutaan hoivaköyhyydeksi. Tutkijoiden mukaan sen olemassaolo on merkittävä yhteiskunnallinen ja inhimillinen ongelma.

– Hoivaköyhyys osoittaa, että suomalainen hyvinvointivaltio ei ole onnistunut toteuttamaan perustuslain takaamaa oikeutta tarpeen mukaiseen hoitoon ja huolenpitoon, professori Teppo Kröger toteaa.

Hoivaköyhyys myös eriarvoistaa ihmisryhmiä, sillä se koskettaa erityisesti heikkokuntoisimpia, pienituloisimpia ja yksinasuvia vanhuksia.

– Hoivaa pitää olla tarjolla julkisesti järjestettyjen palvelujen muodossa kaikille niitä tarvitseville. Hoivaköyhyyden poistamisen tulisi olla niin valtion, kuntien kuin yksityistenkin palvelutuottajien toiminnan prioriteetti, Kröger sanoo.

Tutkimuksen yli 75-vuotiaiden avun tarpeesta ja sen riittävyydestä tekivät Jyväskylän yliopiston tutkijat Kröger, Van Aerschot ja Jiby Mathew Puthenparambil. Noin 3000 vastauksen kyselyaineiston he keräsivät vuosina 2010 ja 2015.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .