Neljäsosa yläasteikäisistä koettanut vähentää puhelimen käyttöä onnistumatta siinä

Neljäsosa yläasteikäisistä on koettanut jopa vähentää puhelimen ja internetin käyttöä, siinä kuitenkaan onnistumatta, selviää Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) mediakyselystä.

Nuoret ovat tietoisia siitä, että puhelimen käyttö häiritsee heidän keskittymistään ja untaan. Noin kolmasosa vastaajista on halunnut vähentää netin tai jonkun tietyn palvelun käyttöä.

Käytön vähentäminen koetaan kuitenkin vaikeaksi, sillä sosiaalisen median sovelluksista on tullut tärkeä kanava nuorten väliseen sosiaaliseen kanssakäymiseen. Mediakasvatuksen suunnittelija Noora Järvi kertoo tiedotteessa, että nuoret kokevat sosiaalista painetta olla eri palveluissa läsnä ja niiden kautta tavoitettavissa koko ajan.

Nuoret kertovat, että he viettäisivät mielellään toistensa kanssa aikaa ilman puhelintakin. Osa silti myöntää, että puhelimen kautta on helpompi kommunikoida kuin kasvotusten.

–  On hyvä asia, että pystytään kommunikoimaan paremmin kuin ennen, mutta ihmisten kohtaaminen kasvotusten voi alkaa tuntua vaikealta eikä siten välttämättä puhuta kasvotusten niin paljoa. Paitsi jos kyseessä on paras ystävä tai joku muu läheinen, Järvi sanoo.

Nettikiusaamisesta eroon

Puhelimen ja sen tarjoamien palveluiden vähentäminen ei myöskään onnistu yksin, vaan vaatii kaverien kesken tehtyjä sopimuksia.

–  Olisi kiva, että kaikki vähentäisivät kännykän käyttöä, sillä jos vain minä vähentäisin, niin muut silti käyttäisivät, jolloin siitä ei olisi apua vuorovaikutusjuttuihin. On ärsyttävää, kun kaverin kanssa ei keksi enää mitään tekemistä vaan molemmat ovat koko ajan kännykällä, yksi vastaaja kommentoi kyselyyn.

Internetin suurimmasta ongelmasta nuoret olivat yksimielisiä. He haluaisivat päästä eroon nettikiusaamisesta.

Tämän saavuttamiseksi nuoret ehdottivat, että aikuiset valvoisivat netin käyttöä ja puuttuisivat loukkaavaan käytökseen. Kyselyn pohjalta on nähtävissä, että nuoret myös itse tiedostavat oman vastuunsa siinä, että kiusaamisesta päästään eroon. Vastauksissa toistuvat toiveet siitä, että kaikki miettisivät tarkkaan sitä, miten he kohtelevat muita internetissä.

MLL:n toteuttamaan kyselyyn vastasi noin 1  500 yläasteikäistä nuorta. Suurin osa vastaajista on yläkouluikäisiä, mutta avoimen kyselyn kautta tuli myös jonkin verran vastauksia ala-asteikäisiltä ja toiseen asteen opiskelijoilta. Valtaosa vastauksista kerättiin yläkouluissa osana Empatia netissä -prosessia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

HS: Ulkoministeriön konsulipäällikkö syyttää ministeri Haavistoa pelolla johtamisesta

Linnassa juhlistetaan luotettavan tiedon välittämistä – Niinistön mukaan nykyaika on omiaan luomaan tilaa puolitotuuksille ja valheille

Liput nousevat salkoon 102-vuotiaalle Suomelle – valtakunnallinen paraati marssii Tampereella

Professori: Poliisilla ei ole vain oikeus, vaan velvollisuus aktiivisesti torjua uusnatsijärjestön toimintaa – kokoontumisen vapaus ei ole rajoittamaton oikeus

612-kulkue, Soldiers of Odinit ja natseja vastustavat ryhmät osoittavat tänään mieltään Helsingissä

Ulkoministeriön virkamiesjupakka sai alkunsa jo syyskuussa

Työnantajat sitouttavat nyt työntekijöitä sairauskuluvakuutuksilla – jo joka viidennellä suomalaisella on sellainen

Hornetit jylisevät lauantaina: Jyväskylässä muistetaan eversti Kannista ja Rovaniemellä kapteeni Degermania – Ilmavoimat kunnioittaa tilaisuuksia ylilennoilla

Kirri–Tikkakoski-moottoritietyömaa aiheuttaa muutoksia muun muassa ulkoilumahdollisuuksiin – päiväkodin lähellä räjäytellään, mutta ei päiväuniaikana

Jyväskylä sai edustajansa valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelman työryhmään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.