Nesteet aiheuttavat yhä päänvaivaa turvatarkastuksissa

Nesteet aiheuttavat yhä eniten päänvaivaa lentokenttien turvatarkastuksissa Suomessa. Finaviasta ja Liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista arvioidaan, että matkustajat rikkovat sääntöä useimmiten vahingossa. Ihmisillä on usein turvatarkastuksissa väärin pakattuja tai liian isoja nestepakkauksia.

- Joillakin voi olla alle desi nestettä, mutta liian iso pakkaus. Näin syksyisin moni unohtaa tulenarkoja nesteitä koskevan kiellon. Esimerkiksi retkeilyvälineiden säiliöissä ei saa olla nestettä, Trafin apulaisturvapäällikkö Auli Kankkunen sanoo.

Viisi vuotta sitten voimaan astuneen rajoituksen mukaan matkustamoon vietävät nesteet pitää olla pakattuna enintään 100 millilitran kokoisiin pakkauksiin. Pakkauksien pitää myös mahtua enintään litran kokoiseen, uudelleensuljettavaan ja läpinäkyvään muovipussiin.

Lentomatkustajia ilahduttanee tieto siitä, että EU-komissio on luvannut poistaa käsimatkatavaroiden nesterajoitukset kevääseen 2013 mennessä. Tuolloin nesteanalysaattoreiden pitäisi kyetä erottamaan räjähtävät nesteet vaarattomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.