Nesteitä voi pian ottaa lentokonematkustamoon

Lentokonematkustajien käsimatkatavaroihin on tulossa lievennyksiä. Matkustamoon voi käsimatkatavarana ottaa nesteitä, kuten vaikkapa lomakohteesta ostetun tuliaispullon. Nykyisten määräysten mukaan desilitraa suurempi määrä on pakattava ruumaan menevään matkatavaraan.

- Siihen pyritään, että voi tuoda pullon käsimatkatavaroiden mukana muualtakin, kuin vain turvatarkastuksen jälkeen, muotoilee Ilmailuhallinnon turvapäällikkö Kauko Lehtinen. Nesteiden kuljetusohjeisiin puututaan jo senkin takia, että työtä yritetään helpottaa ja uudet menetelmät tekevät sen mahdolliseksi.

- Nyt on kehitetty sellaista uutta tekniikka, että valvontaa voidaan vähentää.

Matkatavaroita katsotaan pistokokeenomaisesti. Uudenlaista tekniikka käytettäessä voidaan tarkastaa satunnaisotannalla muutamilta ihmisiltä matkatavarat, kuten nytkin tehdään, vaikka portilla ei piippaisikaan, Lehtinen kertoo.

Mitään tavaralistaa ei ole vielä olemassa.

- Tarkoitus on se, että keskitytään sellaisiin tavaroihin, jotka ovat oikeasti vaarallisia. Ne ovat lähinnä tämmöisiä, kuten sakset, veitset ja sen tyyliset. Sellaiset jotka ovat usein pois otettavia.

Turvamääräysten sisällön muuttaminen on työn alla, samoin muutoksen ajankohta on avoin, sillä asioiden työstäminen 27 Europan unionin jäsenmaiden kesken on hidasta.

- Tarkoitus on saada voimaan yhtenäiset säännöt. Jos lähtee vaikka lennolle Ivalosta ja vaihtaa konetta Helsingissä ja Frankfurtissa ja jatkaa sieltä eteenpäin, niin matkustaja selviää yhdellä ainoalla turvatarkastuksella.

Lue lisää keskiviikon Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.