Nettihurmuri huijasi naiselta lähes 150 000 euroa – poliisi keskeytti tutkinnan, koska taitavasti toiminutta miestä tuskin saataisiin kiinni

Valenimeä käyttänyt ulkomaalainen mies huijasi iisalmelaisen naisen maksamaan itselleen yli 100 000 euroa vuoden 2017 syksyllä. Asia käy ilmi Itä-Suomen syyttäjänviraston asiakirjoista.

Huijariksi osoittautunut mies otti naiseen yhteyttä aluksi mikroblogipalvelu Twitterissä. Myöhemmin mies ja uhri pitivät yhteyttä myös sähköpostitse ja videopuheluilla.

Savolaisnainen luuli, että mies oli hänelle tuttu kaukaa nuoruudesta. Nainen oli tunnistavinaan henkilön samaksi, jonka hän oli tavannut Yhdysvalloissa 1980-luvun taitteessa. Mies käytti naisen mukaan hänen muistamansa henkilön nimeä ja näyttikin samankaltaiselta.

Mies kertoi olevansa töissä öljynporauslautalla ja tarvitsevansa rahaa oman bisneksen pyörittämiseen. Bisnekseen kuului muun muassa kalliiden kemiallisten raaka-aineiden hankinta.

Mies vihjaili naiselle, että heillä voisi olla yhteistä tulevaisuutta. Nainen päätyi lopulta lainaamaan miehelle rahaa, peräti yhdeksään eri otteeseen.

Lainojen kokonaissumma oli 145 000 euroa. Kun naisen omat varat eivät riittäneet, hän otti omissa nimissään ulkopuolista lainaa noin 50 000 euroa.

Lopulta nainen tajusi tulleensa huijatuksi ja otti yhteyttä poliisiin. Lyhyen selvittelyn jälkeen tutkinnanjohtaja päätti esittää kihlakunnansyyttäjälle, ettei tutkintaa jatkettaisi.

Syyt olivat käytännölliset. Poliisin mukaan oli äärimmäisen epävarmaa, saataisiinko huijaria koskaan kiinni.

Tutkinnan jatkaminen olisi edellyttänyt kansainvälisiä oikeusapupyyntöjä, jotka ovat hitaita, kalliita ja epävarmoja prosesseja. Syyttäjä oli tutkinnanjohtajan kanssa samaa mieltä.

Nainen oli lähettänyt rahaa kaikkiaan kolmelle tilille, joista kaksi oli nigerialaisissa pankeissa. Syyttäjän mukaan kokemus on osoittanut, että Nigeriaan lähetetyt oikeusapupyynnöt eivät ole auttaneet huijausten selvittelyä juuri ollenkaan.

Lisäksi kihlakunnansyyttäjä huomautti, että esitietojen perusteella nainen ja mies ovat sopineet vain rahojen lainaamisesta. Lainojen maksamatta jättäminen ei suoraan ole petoksen tunnusmerkit täyttävä, rangaistava teko.

Päätös esitutkinnan lopettamisesta tehtiin viime viikolla. Syyttäjän mukaan on selvää, että nainen on kokenut tapauksessa merkittävän henkilökohtaisen vahingon.

Esitutkinnan lopettamisen ei katsota olevan ristiriidassa yleisen tai yksityisen edun kanssa.

Suomen poliisi on aika ajoin varoittanut kansalaisia erilaisista nettihuijareista.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .