Nettiriippuvuutta ei tutkita ongelmista huolimatta

Netistä riippuvaisille ei ole Suomessa hoitojärjestelmää. Hoitoa on tarjolla vain hajanaisesti, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Hoitojärjestelmää ei ole pystytty kehittämään, sillä ilmiötä on tutkittu Suomessa vasta vähän. Muiden toiminnallisten riippuvuuksien, kuten ostosaddiktion, tilanne on samanlainen.

Suomessa nettiriippuvuutta tutkineen sosiologi Mia-Veera Koiviston mukaan ensimmäiseksi on kartoitettava, kuinka laaja ongelma on. Sen jälkeen pitää selvittää riskiryhmät, jotta tiedetään kenelle ennaltaehkäisevä tieto ja hoito kohdistetaan.

Koiviston mukaan ilmiön yleisyydestä ei ole koko väestön kattavaa tutkimusta. Hän arvioi, että vajaalle kolmelle prosentille suomalaisista netinkäyttö on suuri ongelma.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Saini Mustalampi epäilee, että nettiriippuvuuden hoitoon herätään vasta, kun otsikoihin nousee todella huonosti voivia addikteja. Hänen mukaansa hoitohenkilökunnalta puuttuu tietoa ongelmasta, eikä raha riitä kouluttamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.