Neuvolan terveysvalistus auttaa äitiä laihtumaan

Synnyttäneen äidin paino palautuu nopeammin raskautta edeltävälle tasolle, jos hän saa neuvolassa tehostettua ravitsemus- ja liikuntaneuvontaa, UKK-instituutin tutkija Tarja Kinnunen havaitsi väitöstyössään.

Elintapaneuvontaa saaneet äidit lisäsivät kasvisten, hedelmien ja marjojen syöntiä sekä söivät runsaskuituisempaa leipää kuin vertailuryhmään kuuluvat.

Neuvontaan osallistuneista äideistä puolet palautui raskautta edeltävään painoonsa kymmenen kuukauden kuluessa synnytyksestä. Vertailuryhmässä painon palautuminen entiselleen oli hitaampaa.

Neuvontaa saaneet äidit eivät synnyttäneet suuripainoisia lapsia. Raskausaikana tehostettuun elintapaneuvontaan osallistuneille ei tutkimusryhmässä syntynyt yhtään yli nelikiloista lasta.

Väitöstutkimuksen mukaan raskaudenaikainen painonnousu on nykyisin noin 14 kiloa, kilon suurempi suurempi kuin 1960-luvulla.

Elintarviketieteiden maisteri Tarja Kinnusen väitöskirja raskauteen liittyvän liiallisen painonnousun ehkäisystä tarkastettiin tänään Tampereen yliopiston Terveystieteen laitoksella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.