Neuvottelu-urakka alkoi hyväntuulisesti – "Hallitusohjelma on jo melkein valmis", Rinne vitsaili

Ministereiden salkkujako ei ole vielä asialistalla

Hallituksen rakentamisen aloittanut Antti Rinne (sd.) ei halunnut heti alkuun eritellä neuvottelujen vaikeimpia kysymyksiä. Hänen mukaansa maailmassa on monia vaikeita kysymyksiä, mutta on aikaista sanoa, mitkä niistä nousevat hankalimmiksi hallitusneuvotteluissa.

Neuvottelut aloitettiin keskiviikkona SDP:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n kesken. Rinne paljasti kokoonpanon aamupäivällä, ja iltapäiväksi viisikko marssi Säätytalolle kuulemaan asiantuntijoiden tilannekatsauksen.

Aiemmasta poiketen katsaus alkoi sosiaali- ja terveyskysymyksillä sekä ilmastoaiheilla. Vasta niiden jälkeen siirryttiin käsittelemään taloutta sekä ulko- ja kauppapolitiikkaa.

Säätytalon aulassa sekä asiantuntijat että neuvottelijat korostivat sitä, että kaikki nämä kysymykset liittyvät toisiinsa, eikä niitä edes voi erikseen käsitellä.

Varsinainen neuvottelutyö alkaa torstaina, kun mukana olevien puolueiden edustajat jakautuvat eri ilmiöpöytiin. Laajoja aihepiirejä käsitellään kahdeksassa isossa pöydässä, jotka on nimetty samoin otsikoin kuin Rinteen hallitustunnustelijan kysymykset. Näitä ovat muun muassa hiilineutraali ja luonnon monimuotoisuuden turvaava Suomi sekä kestävän talouden Suomi.

Ensi viikolla työnsä aloittavat pienemmät neuvotteluryhmät, joissa ratkotaan esimerkiksi veropolitiikan ja liikenneverkon pulmia.

Keskusta kasaili joukkojaan

Tilannekuvakatsauksen jälkeen puheenjohtajat astelivat median eteen hyväntuulisena viisikkona. Rinne vitsaili, että "hallitusohjelma on jo melkein valmis".

Hän kehui erityisesti neuvottelijoiden yhteishenkeä.

– Oli semmoinen rento, mukava ote tähän prosessiin. Uskon, että tästä hyvä tulee, Rinne kommentoi.

Väistyvä pääministeri Juha Sipilä puolestaan kertoi keskustan vielä kasaavan neuvottelujoukkoaan, sillä puolue päätti hallitushaluistaan vasta aamulla.

– Meillä on ollut puoli joukkuetta vasta mukana, ja torstaina nimetään ryhmiin edustajat, Sipilä sanoi.

Mistä rahoitus menolisäyksiin?

Hallitusneuvottelijoiden hymyt saattavat vielä hyytyä, sillä talouslinjassa riittää pureskeltavaa.

Kestävyysvajemurheet eivät ole kadonneet mihinkään. Julkisten menojen arvioidaan pitkällä aikavälillä ylittävän julkiset tulot.

Paljon on laskettu sen varaan, että työllisyysaste nousee 75 prosenttiin ja edelleen siitä ylöspäin. Jos suhdanne hiipuu, työllistämiskeinojen pitää olla entistä tymäkämpiä.

Menolisäyksiä voidaan rahoittaa myös säästöillä muualta, joidenkin verojen kiristyksillä tai lisävelkaantumisella. Verokysymyksissä soviteltavaa riittää esimerkiksi yritysten ja yrittäjien verotuksessa.

Sotessakin riittää askaretta. Keskustan kynnyskysymyksiin kuuluu, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut turvataan 18 maakunnan pohjalta. Uudistuksessa maakunnista pitää keskustan mielestä tehdä monialaisia.

Rinne lupaili, että hallitusohjelmassa linjataan, kuinka sote-uudistus aiotaan toteuttaa parlamentaarisella valmistelulla.

– Uskon, että yhteinen tahto on päästä eteenpäin niin, ettei asiaa tarvitse miettiä joka vaalikauden alussa uudelleen, Rinne totesi Säätytalolle saapuessaan.

Suuri kysymys hakkuista

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ennakoi päivällä eduskunnassa, että metsähakkuista tulee suuri kysymys hallitusneuvotteluissa ennen kaikkea hiilinielujen ja luonnon monimuotoisuuden säilymisen takia.

Helppoja vastauksia ei ole tarjolla.

– Kaikki kysymykset, jotka vaikuttavat ilmastoon, mutta missä yhteiskunnalla ei ole keinoja niihin vaikuttamiseen, ovat hankalia asioita, Haavisto sanoi myöhemmin Säätytalolla.

Oman sävynsä neuvotteluihin voi tuoda YK:n varoitus siitä, että yli miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto, osaa jo lähivuosikymmeninä. Tuoreessa IPBES-raportissa todettiin luonnon monimuotoisuuden katoavan moninkertaisella vauhdilla aiempaan verrattuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Emeritusprofessori ei näe hallituksen rakentamisen polulla isoja miinoja – vihreätkään tuskin tekevät metsäteollisuudesta kynnyskysymystä

Pikapääkirjoitus: Työväestö syrjäytti pääomapiirit vuosikymmenten valta-asemasta

Kommentti: Kokoomuksen tiukka talouslinja ajoi puolueen oppositioon – "Se oli yllätys, että kokoomuksen liikkumatila oli niin pieni"

Päätoimittaja Mervola: Punamullan paluu on suuri linjamuutos