Neuvottelut jäissä, lakko odottaa – Jyväskylän yliopistolla järjestettiin mielenilmaus "pelonsekaisin tuntein"

Jyväskylän yliopistoa ja Normaalikouluja koskeva lakko järjestetään 14. maaliskuuta, jos tes-neuvotteluissa ei saada syntymään sopua ennen sitä.

Jyväskylän yliopiston henkilökunta ja opiskelijat marssivat keskiviikkona ympäri kampusta tukeakseen Helsingin yliopistossa järjestettävää lakkoa.

Me olemme yliopisto 2.0 -mielenilmauksella tuettiin Helsingin yliopiston henkilöstöä, joka on lakossa koko keskiviikon yliopistoväen työehtosopimusneuvotteluiden kariuduttua tiistaina. Mielenilmauksia on järjestetty keskiviikkona myös muissa Suomen yliopistoissa.

Jyväskylän yliopiston lakkopäällikön Satu Erosen mukaan Jyväskylän tukimielenilmaukseen osallistui niin opiskelijoita kuin henkilökuntaakin.

Mielenimauksen ideana on kiertää yliopistokampuksen eri toimipisteissä päivän ajan kertomassa opiskelijoille ja henkilökunnalle työehtosopimusneuvotteluiden tilasta. Neuvotteluiden keskeisenä kysymyksenä on ollut työnantaja- ja työntekijäpuolien erimielisyys palkoista.

– Ajatus oli, että me menemme ihmisten luokse, niin ihmisten ei tarvitse tulla meidän luoksemme, Eronen kertoo.

Mielenilmaus ei vaikuta yliopisto-opetukseen. Erosen mukaan henkilöstöä on ohjeistettu, että opetustehtävät ja muut velvollisuudet on hoidettava ennen mielenilmaukseen osallistumista.

– Nyt on loma menossa, eli opetusta ei pitäisi hirveästi olla. Opetus ei kärsi tästä millään tavoin, Eronen sanoo.

Sopimusneuvottelut ovat tällä hetkellä jäissä, eikä seuraavaa päivää neuvotteluiden jatkamiselle ole vielä lyöty lukkoon, Eronen kertoo. Riidan työntekijäpuoli antoi tiistaina kolmannen lakkovaroituksen, joka koskee myös Jyväskylän yliopistoa ja Normaalikouluja.

Eronen ei osaa vielä arvioida, kuinka todennäköistä on, että Jyväskylää koskeva lakko toteutuisi.

– Totta kai toivomme, että neuvottelut päättyisivät hyvin ja saisimme molempia osapuolia tyydyttävän tuloksen aikaan. Vähän pelonsekaisin tuntein täällä ollaan, mutta toivotaan parasta, Eronen sanoo.

– Se vähän huolestuttaa, että milloin asiasta keskustellaan seuraavan kerran.

Jos työsopimuskiista jatkuu, Jyväskylän yliopistoa ja Normaalikouluja koskeva lakko toteutuu keskiviikkona 14. maaliskuuta. 24 tunnin lakko osuisi samalle päivälle ylioppilaskirjoitusten reaalikokeen kanssa.

– Toivotaan, että sopimus saataisiin syntymään mahdollisimman pian ja lakkoon ei päädytä, Eronen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .