Niinistö: Putin antoi selvän signaalin, Venäjä ei jää ihmisoikeusjärjestöön nykyisillä ehdoilla

Venäjä haluaisi olla ihmisoikeusjärjestö Euroopan neuvoston jäsen, mutta ei nykyisillä ehdoilla. Presidentti Vladimir Putin kertoi Venäjän kannasta tiistaina presidentti Sauli Niinistölle kahdenvälisessä tapaamisessa.

– Putin antoi hyvin selvän signaalin, hänen mielestään heidän pitäisi olla (Euroopan neuvoston) jäseniä, mutta pitää olla täydet oikeudet, joita heillä ei tällä hetkellä ole, Niinistö kertoi Pietarissa tiedotustilaisuudessa tapaamisen jälkeen.

Venäjä on uhannut jättää Euroopan laajimman yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestön Euroopan neuvoston ja jättänyt jäsenmaksunsa maksamatta. Niinistön viittaamissa oikeuksissa on kysymys siitä, että Venäjän valtuuskunnan äänestysoikeus Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa jäädytettiin Krimin miehityksen jälkeen.

Venäjän eroaminen tarkoittaisi käytännössä, etteivät venäläiset enää voisi hakea oikeutta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta. Juuri tiistaina EIT antoi viimeisimmän ratkaisunsa, jonka mukaan Venäjän valtio loukkasi oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin ihmisoikeuksia määräämällä tämän pitkäksi ajaksi kotiarestiin vuonna 2014.

Tuomioistuimen mukaan rajoitukset olivat suhteettomia syytteisiin nähden ja suunniteltu rajoittamaan Navalnyin julkista toimintaa. Kreml tiedotti tuoreeltaan, että se ei päätöstä hyväksy.

 

"Pakotteita ei poisteta, ellei huono käytös lopu"

 

Niinistö totesi tiistaina paneelikeskustelussa, että on hyvin selvää, ettei EU:n Venäjälle asettamia pakotteita poisteta, jollei Venäjän huono käytös lopu. Pakotteet on asetettu sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta, ja niiden alkuperäinen tarkoitus oli painostaa Venäjää lopettamaan valtaus.

Putin kommentoi pakotteita tavalliseen tapaan: hänen mukaansa ne osuvat EU:hun itseensä sekä ovat laittomia ja kilpailun väline.

Pietarin Arktisen foorumin paneelikeskusteluun osallistuneet Ruotsin pääministeri Stefan Löfven, Norjan pääministeri Erna Solberg ja Islannin presidentti Gudni Johannesson olivat kuitenkin kaikki yhtä mieltä siitä, että yhteistyötä on voitava tehdä niissä asioissa, joissa se on mahdollista, vaikka yhtä aikaa välejä hiertäisivät suuretkin ongelmat.

– Siitä huolimatta, mitä on tapahtunut Ukrainassa, olemme Eurooppaa ja Venäjän naapuri. Yleensä on viisasta pysyä niin hyvissä väleissä naapurin kanssa kuin mahdollista, Niinistö sanoi.

Niinistö totesi myöhemmin pitävänsä erittäin tärkeänä, että Ruotsin ja Norjan pääministerit tapasivat Putinin pitkästä aikaa.

Juuri ennen foorumin pääistuntoa tavanneet Putin ja Niinistö puhuttelivat paneelissa toisiaan etunimellä.

– Se on kohteliaisuutta. Olen tavannut hänet monia kertoja, olemme puhuneet vaikeita asioita. Kai siinä sitten tottuu vaihtamaan mielipiteitä, Niinistö kommentoi medialle.

 

Suurvaltasuhteita tarkoitus puida illallisella

 

Presidentit eivät ennättäneet kahdenvälisissä keskusteluissa suurvaltasuhteisiin saati Venäjän vankina pitämiin ukrainalaisiin merimiehiin. Putin itse sivusi suhteita Yhdysvaltoihin paneelikeskustelussa, jossa hän muun muassa väitti, että Nato torppasi Niinistön idean sotilaslentokoneiden paikanilmaisimista Itämerellä. Hän sanoi myös, ettei Venäjä ole sekaantunut mihinkään vaaleihin Yhdysvalloissa.

Pohjoismaisten johtajien oli kuitenkin määrä tavata tiistaina Putin vielä illallisella, jossa Niinistö kertoi ottavansa puheeksi muun muassa Yhdysvaltojen ja Venäjän viileät välit.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .