Niinistö: Suomi tarvitsee lisää venäjän kielen osaajia

Presidentti Sauli Niinistön mielestä Suomi tarvitsee enemmän venäjän kielen osaamista. Niinistö korosti tänään Lappeenrannassa, että kielen osaaminen on välttämätöntä jo pelkästään siksi, että venäläiset liikkuvat entistä enemmän ja kaupankäynti kasvaa.

- Se on myös edellytys sille, että naapuruuden taloudelliset ja kulttuurimahdollisuudet voidaan riittävästi hyödyntää. Silti Suomen täytyy kommunikoida ympärilleen 360 astetta, myös ruotsiksi, joka on toinen kansalliskielemme ja verraton apu yhteyksissä länsinaapureihimme Ruotsiin ja Norjaan. Ruotsia ja venäjää ei kannatakaan asettaa vastakkain.

Niinistö otti esille myös EU:n ja Venäjän viisumivapauden, jota hän pitää merkittävimpänä suurhankkeena idänsuhteissamme. Suomi kannattaa viisumivapautta, mutta ei hätäile sen kanssa. Presidentin mukaan valmistelut on tehtävä huolellisesti ennen kuin viisumivapaus voidaan ottaa käyttöön.

Jemenissä siepattujen suomalaisten tilanteesta Niinistö ei halunnut puhua yksityiskohtaisemmin. Hän kertoi, että ulkoministeriöllä on jatkuva yhteys Jemenin hallintoon, ja että Jemen tekee asiassa parhaansa.