Niinistö Valkoisessa talossa: Pohjoismaat ovat yhdessä suurvalta

Pohjoismaat muodostavat yhdessä suurvallan, sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö Yhdysvaltojen presidentti Barack Obamalle pitämässään puheessa pohjoismaisten valtionpäämiesten vierailun avajaispuheessaan Valkoisessa talossa.

Niinistön mukaan Pohjoismaat ovat suurvalta innovaatioiden, koulutuksen, kilpailukyvyn, kestävän kehityksen ja cleantechin saralla.

– Olemme suurvalta myös kulttuurissa ja urheilussa. Ja kuten huomaatte, olemme mestareita myös vaatimattomuudessa, presidentti jatkoi.

Niinistö kiitti Yhdysvaltoja johtajuudesta ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa ja sitoutumisesta Eurooppaan ja sen turvallisuuden edistämiseen.

– Elämme monin tavoin levotonta aikaa. Turvallisuusuhkia on runsain mitoin. Tilanne on kiristynyt jopa Itämeren alueella ja Pohjois-Euroopassa, aivan meidän kotikulmillamme, hän sanoi.

– Turvallisuuden ja vakauden vahvistaminen on siellä tarpeen, mukaan lukien asianmukainen vuoropuhelu Venäjän kanssa avoimuuden lisäämiseksi ja riskien pienentämiseksi.

Presidentti kehui puheessaan myös Yhdysvaltojen ja Pohjoismaiden yhteisiä arvoja.

– Sukupuolten välinen tasa-arvo, yhtäläiset mahdollisuudet, ihmisoikeudet, demokratia, oikeusvaltio ja kansainvälisen oikeuden kunnioittaminen ovat yhteiskuntiemme peruspilareita ja tavoitteita, jotka ovat meille yhteisiä.

 

Obama vitsaili Suomesta

 

Presidentti Obama puolestaan vitsaili Suomesta pohjoismaisille valtionpäämiehille pitämässään tervetuliaispuheessa.

– Suomessa on kenties maailman suurin määrä hevibändejä asukaslukuun nähden ja poikkeuksellisen paljon hyvää johtamista. En sitten tiedä, onko näiden asioiden välillä yhteys, hän sanoi.

Lisäksi Obama mainitsi Angry Birds -pelin esimerkkinä Suomen lahjoista maailmalle.

Ruotsalaisia hän kiitti muun muassa Peppi Pitkätossusta, Abbasta ja Candy Crush -pelistä. Hän kehui myös pohjoismaista muotoilua, joka näkyy hänen mukaansa monen amerikkalaiskodin sisustuksessa.

Pohjoismaissa puhuttavien kielten Obama totesi olevan amerikkalaisten korvaan niin vieraan kuuloisia, että ne tuovat mieleen Game of Thrones -televisiosarjan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.