Niinistö: Viime aikojen tapahtumat korostaneet pohjoismaisen yhteistyön merkitystä

Kuningas Kaarle Kustaa muisti Mauno Koivistoa juhlapuheessaan.

Presidentti Sauli Niinistö on korostanut pohjoismaisen yhteistyön merkitystä puheessaan Suomessa vieraileville pohjoismaiden valtiojohtajille.

Niinistö sanoi, että pohjoismaiden yhteistyön ja yhteisten instituutioiden merkitys on korostunut viime vuosien tapahtumien vuoksi.

– Viime aikojen traagiset tapahtumat ovat osoittaneet, ettemme ole täysin turvassa maailman myrskyiltä, mutta yhdessä voimme suojautua niiltä paremmin, Niinistö sanoi puheessaan kulttuurikeskus Hanasaaressa.

Niinistö ja Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa vihkivät kulttuurikeskuksen uudelleen käyttöön juhlatilaisuudessa Espoossa. Kaarle Kustaa onnitteli juhlapuheessaan 100-vuotiasta Suomea ja muisti erityisesti presidentti Mauno Koivistoa.

– Koivistolla oli suuri merkitys maidemme väliselle yhteistyölle. Moni meistä muistaa häntä lämpimästi, kuningas sanoi.

Ruotsin, Norjan ja Tanskan kuninkaalliset sekä Islannin presidenttipari ovat Suomessa juhlistamaan maamme satavuotista itsenäisyyttä. Paikalla ovat Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia, Norjan kuningas Harald ja kuningatar Sonja, Tanskan kuningatar Margareeta sekä Islannin presidentti Gudni Johannesson ja hänen puolisonsa Eliza Jean Reid.

 Myöhemmin iltapäivällä valtiojohtajat vierailevat vielä Sibelius-monumentilla. Päivä huipentuu juhlapäivälliseen Presidentinlinnassa.

Sade karkotti osan yleisöstä

Aiemmin päivällä presidentti Niinistö ja rouva Jenni Haukio ottivat arvovieraat vastaan Presidentinlinnan pihalla.

Seurue tervehti paikalle kerääntynyttä väkijoukkoa Presidentinlinnan parvekkeelta. Sen jälkeen he siirtyivät kävellen Linnasta kaupungintalolle ja tervehtivät reitin varrelle kokoontunutta yleisöä.

Poliisin mukaan juhlallisuuksia seuraamaan kerääntyi Linnan ympäristöön noin 4 000 ihmistä. Virallisen vastaanoton jälkeen puhjennut sade sai kuitenkin osan väestä poistumaan paikalta.

Vapaavuori korosti vanhojen ystävien merkitystä

Presidenttiparit ja kuninkaalliset seurasivat kaupungintalon parvekkeelta Kauppatorilla järjestettyä Koko Suomi tanssii -tapahtumaa, jossa tanssittiin humppaa ja katutanssia.

Sen jälkeen he nauttivat juhlalounaan, jota isännöi Helsingin tuleva pormestari Jan Vapaavuori.

Tervetuliaispuheessaan Vapaavuori korosti pohjoismaisen yhteistyön merkitystä.

– Pohjoismaista yhteistyötä ei tule pitää itsestäänselvyytenä, ja sitä pitää vaalia yhteiskunnan kaikilla tasoilla. Vanhojen, hyvien ja luotettavien ystävien merkitys kasvaa samalla kun maailmasta tulee vaikeampi hallita ja ystävyyspiirit laajenevat, Vapaavuori sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Jenni Haukio ja Islannin presidentti jakelivat ylävitosia matkalla kaupungintalolle

Pohjoismaiden valtiojohtajien juhlapäivällinen on Suomen kokkimaajoukkueen käsialaa

Helsingin tuleva pormestari Vapaavuori isännöi Pohjoismaiden johtajien lounasta

Rekka-isku ei uhkaa poliisin mukaan kuninkaallisten vierailua – muutama muu asia kuninkaallisbongarin kannattaa ottaa huomioon