Niinistö Ylelle: Suomen turvallisuuspolitiikka ei lähde siitä, että Yhdysvallat auttaa

Presidentti kommentoi Ylelle myös Turun parin viikon takaista joukkopuukotusta.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan EU:n yhteisen puolustuksen kehittäminen vie aikaa. Niinistö arvioi muun muassa Suomen turvallisuustilannetta Ylen TV1:n Ykkösaamussa lauantaina.

Niinistön mukaan EU:n puolustus vaatii asenteiden muutosta ja etenemistä pikku hiljaa.

– Se on aika kaukainen maali ajallisesti, presidentti sanoi.

Niinistö sivusi kysyttäessä myös sitä, että kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) paheksui STT:n toimittajan Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille esittämää Venäjää koskevaa kysymystä. Niinistön mukaan "voi olla Tuomiojan käsitys", että Yhdysvaltain presidentiltä ei pidä kysyä, millaista apua maa olisi valmis antamaan Suomelle, jos Suomen välit Venäjään huononisivat.

– Meillä turvallisuusperiaate ei lähde siitä, että Yhdysvallat auttaa Suomea, presidentti lisäsi.

Niinistön mukaan näyttäisi siltä, että Euroopassa joudutaan pikku hiljaa luopumaan ajatuksesta, että turva on Natossa ja Yhdysvalloissa.

– Joudutaan tekemään itsekin jotain. Me (Suomi) olemme itse onneksi tehneet paljonkin.

Niinistö arvioi myös Naton eurooppalaisten jäsenmaiden roolia, johon Trump on vaatinut muutosta.

– Eurooppalaisten Nato-maiden täytyy ymmärtää, että ne eivät voi olla sotilasliitossa passiivisia jäseniä. Kehittämällä Nato-puolustusta ne kehittävät samalla Euroopan yhteistä puolustusta.

 

Auttaminen tuskin rikokseksi

 

Presidentti kommentoi Ylelle myös Turun parin viikon takaista joukkopuukotusta. Presidentti painotti, että Suomi tarvitsee myös lujuutta torjua pahaa.

– Olemme oppineet elämään hyvän keskellä. Suomessa emme oikein tiedä, miten pahaan vastataan, koska se on täysin meidän ajattelumme ulkopuolella. Hyvän on oltava myös luja, jos paha tulee, Niinistö linjasi.

Hallitus on kaavaillut, että laittomasti Suomessa olevan piilottelu muutettaisiin rangaistavaksi.

– En usko, että (laittomasti maassa olevan) auttamista rikokseksi säädettäisiin. Mutta jos on terroriteosta epäilty, jota joku piilottelee, niin ei sekään kovin hienoa ole. Eikä piilottelu ole paikallaan, vaikka epäilty rikos olisi jotain muutakin kuin terrorismiperäistä. Ei tässä minusta ole sen kummemmasta kyse, Niinistö arvioi.