Niinistön kannatus notkahtanut – Väyrynen nousussa

HS:n ja Alma Median teettämien kyselyjen trendi on sama.

Istuvan presidentin, valitsijayhdistyksen presidenttiehdokkaan Sauli Niinistön etumatka kilpailijoihinsa on kaventunut tällä viikolla julkaistuissa kyselyissä. Helsingin Sanomien teettämässä kyselyssä 68 prosenttia kantansa kertoneista äänestäjistä valitsisi presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella Niinistön.

Alma Median lehtien kyselyssä etumatka oli sen sijaan sitäkin kapeampi. Kantansa kertoneista vastaajista vain 58 prosenttia oli Niinistön kannalla.

Kyselyt ovat eri tutkimusyhtiöiden tekemiä. HS:n kyselyn teki Kantar TNS ja Alman kyselyn Tietoykkönen. Kyselyntekijöistä kumpikin kertoo STT:lle, että vastaajilta oli kysytty suoraan, ketä aikoo äänestää presidentinvaaleissa. Tuloksille on yhteistä, että kumpikin kysely otti huomioon vain kantansa kertoneet vastaajat.

Eroja saattaa osaltaan selittää aineiston erilainen keräystapa.

HS:n kysely toteutettiin puhelinhaastatteluina, joihin vastasi 1 000 ihmistä 8.–17. tammikuuta. Alman kyselyssä vastaajia oli yhteensä 1 500, joista noin kolmasosa oli vastannut puhelinhaastatteluun ja loput internetkyselyyn 9.–16. tammikuuta.

– Internetpaneelidata ja puhelinhaastatteludata eivät ole suoraan vertailukelpoisia keskenään, koska vastaajan kannalta vastaamistilanne on niin erityyppinen, huomauttaa Kantar TNS:n tutkimusjohtaja Sakari Nurmela.

Tietoykkösen tutkimuspäällikkö Juha Määttänen kuitenkin korostaa, että Alman kyselyn tuloksissa on varmistettu, ettei kyselykanava pääsisi vaikuttamaan jakaumiin. Hän kehottaa kiinnittämään huomiota kyselyiden trendiin, eli pitkän aikavälin kehitykseen.

– Trendithän olivat hyvin samanlaiset, Määttänen sanoo.

Väyrynen kovin kirijä

Kummassakin kyselyssä kovimman kirin oli ottanut valitsijayhdistyksen ehdokas Paavo Väyrynen. HS:n kyselyssä keskustataustaisen Väyrysen kannatus oli kahdeksan prosenttia ja Alman kyselyssä seitsemän. Verrattuna joulukuun kyselyihin Väyrysen kannatus oli noussut useita prosenttiyksiköitä.

Väyrysen noususta huolimatta toiseksi suosituin ehdokas oli edelleen vihreiden Pekka Haavisto. HS:n mukaan Haavistoa äänestäisi nyt 11 prosenttia kantansa kertoneista, Alman mukaan Haaviston suosio olisi 14 prosenttia.

Myös muiden ehdokkaiden kannatuksessa oli pieniä eroja kyselyiden välillä.

HS:n kyselyssä perussuomalaisten Laura Huhtasaari sai neljän prosentin kannatuksen. Keskustan Matti Vanhanen ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen ylsivät kolmen prosentin kannatukseen. SDP:n Tuula Haatainen sai kahden prosentin kannatuksen, ja RKP:n Nils Torvalds jäi yhteen prosenttiin.

Alma Median kyselyssä Huhtasaarella oli kuuden prosentin kannatus, Vanhasella viiden prosentin, Haataisella sekä Kyllösellä kummallakin neljä prosenttia ja Torvaldsilla kaksi prosenttia.

HS-kyselyn virhemarginaali oli noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa ja Alma-kyselyssä enimmillään 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tutkijat hämmästelevät isoa eroa presidenttiehdokkaiden gallupsuosiossa

HS-gallup: Niinistön kannatus pudonnut, mutta etumatka yhä vahva

Alma Median tutkimus: Sauli Niinistön kannatus putosi selvästi