Nimiä kerätään kansalaisaloitteeseen äänestyspaikan lähellä Jyväskylässä – Onko ristiriidassa vaalilain kanssa?

Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkoi tänään. Jyväskylässä äänestää on voinut muun muassa pääkirjastolla. Samalla paikalla on kerätty nimiä myös aktiivimallia vastustavaan kansalaisaloitteeseen.

Vaalilain mukaan "ennakkoäänestyspaikassa tai sen välittömässä läheisyydessä ei saa äänestysaikana pitää puheita, julkipanna tai jakaa painettuja tai kirjoitettuja kehotuksia eikä muutoinkaan vaikuttaa tai yrittää vaikuttaa äänestäjien vaalivapauteen".

Vaikka kansalaisaloitteeseen nimien keruu ei ole varsinaisesti vaaleihin liittyvää kampanjointia, on sen tekeminen näin lähellä äänestyspaikkaa harmaalla alueella, toteaa oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen. Hän ei ota kantaa suoraan Jyväskylän tilanteeseen, mutta sanoo, että moinen toiminta voidaan ymmärtää vaikuttamispyrkimyksenä.

­– Ihan mahdoton ottaa kantaa täältä kirjoituspöydän takaa suoraan tähän. Jos olisin itse vaalitoimitsija, siirtäisin kansalaisaloitteeseen nimiä keräävät kauemmas äänestyspaikasta, Jääskeläinen pohtii.

Hän ei ole törmännyt aikaisemmin tilanteeseen, jossa äänestyspaikalla olisi kerätty kannatusta kansalaisaloitteeseen.

Keski-Suomen vaalipiirilautakunnan sihteeri, varatuomari Mikael Juujärvi ei näe asiassa ongelmaa, kunhan toiminta ei aiheuta häiriötä. Kansalaisaloite kun ei liity sinänsä juuri vaaleihin.

– Se on sitten kaupungin asia, jos se halutaan sieltä poistaa, Juujärvi toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .