"No missäs ne nyt taas olivatkaan?" – Avainten kadottaminen tietää harmia ja rahanmenoa

Ovi paukahtaa kiinni, ja melkein saman tien mieleen nousee epäily. ”Muistinko varmasti avaimet?” Nopea taskujen koplaaminen ja huokaisu, avaimet ovat tutulla paikallaan.

Avaimet ovat pieni ja arkinen mutta välttämätön asia. Ne kulkevat mukanamme päivittäin, mahdollistavat pääsyn kotiin, työpaikalle tai kulkuvälineisiin. Niistä huolehtiminen ei siis ole turhaa.

– Ihmiset on opetettu siihen, että avaimista pitää huolehtia. Jos hukkaat ne ja joudut pyytämään apua, se yleensä maksaa, Joensuun yliopiston psykologian professori Kirsi Honkalampi toteaa.

Avainten tärkeyttä korostaa entisestään se, ettei talonyhtiöissä ole omia talonmiehiä tai sopivia vara-avaimen säilyttäjiä ei ole.

– Aiemmin avain saatettiin antaa naapurille, mutta lähiverkostot ovat muuttuneet. Nykyisin kaikilla ei välttämättä ole lähipiirissään luotettavia henkilöitä, Honkalampi pohtii.

Useimmiten kadoksissa ovat kodin avaimet. Aina avaimet eivät ole hukkuneet vaan ovat niin hyvässä tallessa, ettei omistajakaan niitä löydä.

– Esimerkiksi polkupyörän avaimia saatetaan pitää erillään muista avaimista eikä sitten muisteta, missä ne ovat, toimitusjohtaja Jukka Loukiainen Karjalan Lukko V. Loukiainen Oy:stä kertoo.

Suurin osa Suomessa käytettävistä avaimista on Abloyn valmistamia. Avaimia pystyy teettämään suhteellisen helposti lukkoliikkeessä. Myös suutarit tekevät avaimia.

Perinteisen avaimen saa lukkoliikkeestä mukaan saman tien, mustapäisten avainten tilaaminen voi kestää muutamia päiviä.

Kalliiksi unohdus käy, jos lukkoja joudutaan sarjoittamaan uudelleen.

– Perusmallin abloy-avaimen teettäminen maksaa runsaat kahdeksan euroa, mustapäiset avaimet noin 30–40 euroa. Jos omakotitaloon sarjoitetaan viisi lukkoa, niin se kustantaa lähialueella muutamia satasia. Jos hukkaa esimerkiksi työpaikan avaimet ja avaimia ja sarjoituksia tehdään kymmeniä, tekee se jo tuhansia, Loukiainen sanoo.

Vaivaa sekä kärsimystä lompakolle aiheuttaa myös auton avaimet, joiden hinta saattaa kivuta yllättävän korkealle.

– Hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä useisiin satoihin euroihin. Nykyisissä autoissa on ajonestosiru, joita koodataan joissakin lukkoliikkeissä tai autojen merkkiliikkeissä.

Taloyhtiöissä asuvat saavat tilattua kadonneet mustapäiset avaimet yleensä isännöitsijän tilaustunnuksilla, mutta omakotitaloasujan tulisi säilyttää avainkortti ja malliavain uusien avainten teettämistä varten. Jos hukkunut avain on ainoa eikä vara-avainta tai avainkorttia löydy, voi uuden avaimen teettäminen olla hankalaa.

– Vanhimmat perinteiset avaimet voidaan lukea yksittäisestä lukosta, mutta suojattua avainta ei saa tehtyä lukon perusteella. Sitten pitää sarjoittaa lukot. Jos ei ole varma, mihin kadonnut avain on päätynyt, tuo lukkojen sarjoittaminen myös mielenrauhaa, Jukka Loukiainen kertoo.

Elektroniset kulkukortit, sähkö- tai numerolukot ovat nykyaikainen vaihtoehto mekaaniselle avaimelle. Etenkin liikekiinteistöissä käytetään paljon elektronisia avaimia.

– Kulkulätkä on hyvä vaihtoehto, kun käyttäjiä on paljon. Jos hävittää lätkän, se on helppo poistaa sähköisestä järjestelmästä.

Huolellisuus avainten kanssa on tunnollisen ihmisen merkki. Vaikka taskujen tarkastaminen voi joskus tuntua neuroottiselta, psykologi ei olisi siitä huolissaan.

– Pakkoneuroosin oireet ovat hyvin harvoin sen tyyppisiä, että ne kohdistuisivat vain avaimiin. Siihen kuuluu, että tarkastetaan 20 kertaa, onko ovi varmasti lukossa tai ettei kahvinkeitin jäänyt päälle. Sillä pyritään hallitsemaan ahdistusta ja siihen liittyviä katatrofiajatuksia, kuten jos en muista lukita ovea, talo ryöstetään, Kirsi Honkalampi selvittää.

Eri ikäryhmillä muistamiseen vaikuttavat erilaiset asiat. Ikäihmisillä muistisairaudet heikentävät avaimista huolehtimista, lapset vasta opettelevat huolehtimaan tärkeistä asioista.

– Lapsilla syy- ja seuraussuhteiden hahmottaminen on vielä kesken. Harjoittelu, tottuminen ja kokemukset opettavat. Kun toiminta rutinoituu, avaimista oppii pitämään huolta.

Osalla ihmisistä avaimet saattavat olla hukassa useinkin. Kyse voi olla kiireestä tai keskittymisen puutteesta.

– Kiireessä ihminen toimii automaattivaihteella. Ja kun on keskittynyt johonkin toiseen asiaan niin ei huomioikaan muuta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .