No nyt näyttää hyvältä: Juhannuksena Keski-Suomessa voi olla jopa hellettä

Tulevan juhannuksen sää näyttää Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Antti Ollilan mukaan vaihtelevalta mutta varovaisen kesäiseltä.

– Toki ennusteissa on vielä juhannuksen osalta epävarmuutta, mutta näyttäisi siltä, että Keski-Suomessa päästään ainakin noin 18–23 asteen lämpötiloihin juhannuksena, Ollila kertoo.

Tänään sunnuntaina alkaa Keski-Suomessakin liki helteinen jakso, ja alkuviikosta lämpötilat ovat ylimmillään 23–27 asteessa.

– Viikosta on kokonaisuudessaan tulossa erittäin kesäinen, ja hellelukemia voi olla päivittäin. Saattaa olla, että aurinkoisimmat päivät koetaan jo ennen juhannusta, Ollila kommentoi.

Ollilan mukaan juhannusta kohta mentäessä keli voi muuttua epävakaisemmaksi, jolloin sade- ja ukkoskuurot yleistyvät, mutta mitään suurta kylmenemistä ei näytä olevan luvassa.

– Kylmää juhannusta nyt ei ainakaan ole tulossa. Myös yöt pysyvät verrattain lämpiminä, Ollila sanoo.

Juhannuksen säähistoria on Suomessa hyvin vaihteleva. Liki kaikkea mahdollista on koettu.

Esimerkiksi keskikesän juhlaa vuonna 2014 vietettiin Jyväskylässä korkeimmillaan 12,7 asteen lämpötilassa. Alimmillaan hytistiin neljässä asteessa.

– Vuoden 2014 juhannus on viime vuosien kolein. Tuolloinhan Suomessa satoi räntää vielä juhannusviikolla useilla alueilla, Ollila muistelee.

Vuonna 2015 päästiin sentään yli 15 asteen päivälämpötilojen.

– Viimeisin kunnolla lämmin juhannus oli vuonna 2016, jolloin Keski-Suomessa hätyyteltiin paikoin jopa hellerajoja, Ollila kertoo.

Viime vuonna päivän ylin lämpötila Jyväskylässä oli juhannusaattona vajaat 15 astetta ja juhannuspäivänä noin 17 astetta. Juhannusaattoa väritti sankka vesisade.

Järvivesien lämpötilat ovat Suomessa nyt noin 15–18 asteessa, kertoo Suomen Ympäristökeskus. Esimerkiksi Päijänteellä Sysmässä mitattiin lauantaina 17,6 astetta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .