Nobel-komitea siirsi Ahtisaaren Suomi-kohtaan Venäjän alta

Ahtisaari siirrettiin Suomi-kohtaan listauksessa Nobel-palkinnon saaneista.

Nobel-komitea on siirtänyt presidentti Martti Ahtisaaren Suomi-kohtaan listauksessaan Nobel-palkinnon saaneista. Komitean kotisivuilla Ahtisaari oli aiemmin listattu Venäjän federaation alle, koska hän on syntynyt Viipurissa vuonna 1937.

Siirto tehtiin mediahuomion vuoksi, kertoi Nobel-komitean verkkosivuston toimitusjohtaja Mattias Fyrenius STT:lle keskiviikkona.

– Kun ymmärsimme, miten eri faktojen yhdistelmä voitaisiin käsittää, oli selvää, että muutos täytyi tehdä.

Fyreniuksen mukaan suomalaisesta ja globaalista perspektiivistä on selvää, että suuri valtiomies Martti Ahtisaari on suomalainen.

Fyreniuksen tiedossa ei ole, että vastaavaa poikkeusta olisi tehty aikaisemmin. Vielä tiistaina komitea viestitti, ettei poikkeuksia yksittäisten nobelistien kanssa tehdä.

Nobel Media oli yhteydessä asiasta myös Suomen Tukholman lähetystön kanssa.

Sillanpää ja Virtanen edelleen Venäjän sarakkeessa

Nobel-komitean verkkosivuilla palkittuja voi hakea tietokannasta erilaisten kriteerien, kuten palkintotyypin tai palkitun iän mukaan. Yksi kriteereistä on nobelistin synnyinpaikka.

Esimerkiksi Suomen kohdalla kategorioita oli kolme: Suomi, Suomi (nyt Venäjä) ja Venäjä (nyt Suomi). Mediakohun myötä Ahtisaari kuitenkin siirrettiin pelkkään Suomi-kategoriaan.

Sen sijaan Venäjän vallan aikana syntyneet suomalaiset Nobel-palkitut F. E. Sillanpää, A. I. Virtanen ja Ragnar Granit ovat edelleen Venäjän kohdalla.

Fyrenius sanoo, että kansallisuus on vaikea määritellä.

– Voi olla kyse nykyisestä kansallisuudesta tai kansallisuudesta palkinnon saamisen aikana.

Fyreniuksen mukaan uutta, vasta noin vuoden käytössä ollutta hakutietokantaa kehitetään koko ajan. Kaikkia 900 verkkosivuille listattua Nobel-palkittua ja heidän listasijaintiaan aiotaan nyt tarkastella uudelleen.

Ahtisaari ilmoitti keskiviikkona tekstiviestin välityksellä Helsingin Sanomille olevansa tyytyväinen, että siirto tehtiin.

Presidentti tai hänen toimistonsa eivät kommentoi asiaa enempää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Vanhat kuvat: Kaverusten kesken Tuomiojärven rannalla

Tarja Kovanen, 36, jätti toimittajan epävarmat työmarkkinat ja luki työttömyysetuudella sosiaalityöntekijäksi – nyt hän muuttaa viran perässä Helsinkiin

Seura: Esko Valtaojalla todettiin syöpä – "Näin siinä käy kun näyttää maailmankaikkeudelle keskaria liian usein"

Maitorekan ja henkilöauton kolari katkaisi Kolmostien liikenteen koko yöksi Kurikassa – henkilöauton kuljettaja kuoli

Helleraja menee viikonloppuna rikki monin paikoin etelässä ja lännessä

Yön uutiskooste: Iran otti haltuunsa brittien lipun alla seilaavan ruotsalaisomisteisen tankkerin, asunnon ikkunan lävistänyt luoti johti usean poliisipartion operaatioon Porissa

50 vuotta kuukävelystä – asiantuntijat kertovat, kuinka USA ja muu maailma hyötyivät ensimmäisestä kuulennosta

Mansikkavarkaat iskivät kuulennon varjossa ja Nixon pelkäsi puhelinlaskua – näin Keskisuomalainen seurasi Apollo 11:n matkaa 50 vuotta sitten

Elokuvassa tärkeintä on, miltä kieli kuulostaa

Uutisanalyysi: Suomi evakuoi kansalaisiaan harvoin – Syyrian leirillä olijoita ei voida kotiuttaa samoilla periaatteilla kuin tsunamissa loukkaantuneita

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.