Noin 100 henkeä marssi ulos Jyväskylän posteista – jakelu viivästyy neljässä toimipisteessä

Postilaisten ulosmarssit haittaavat postinjakelua eri puolilla maata. Jyväskylässä noin sata henkilöä on marssinut ulos Vapaudenkadun pääpostista sekä Kuokkalan, Palokan ja Savelan jakelupisteistä.

Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn mukaan spontaaneja ulosmarsseja on lisäksi muun muassa Helsingin Pasilassa, Seinäjoella ja Oulun seudulla.

Ulosmarssien syynä on Postin aie palkata töihin SOL:n vuokratyöntekijöitä. PAU on asettanut ylityö-, perehdyttämis- ja koulutuskiellon niille työpaikoille, johin vuokratyöntekijöitä on tulossa.

PAUn Keski-Suomen pääluottamusmies Harri Manninen toteaa, että posti jää tänään jakamatta toimipaikoista, joita ulosmarssi koskee.

Toimipaikoissa työskentelee ulosmarssin aikaan yksi tai kaksi SOL:n vuokratyöntekijää, mutta viivästyksiä on luvassa. Vaikka jakelu toimisi huomenna normaalisti, ei kaikkea jakamatta jäänytää postia ehditä Mannisen mukaan jakaa huomisen aikana.

– Katsomme päivän kerrallaan. Muu ei auta, kun työnantaja toimii näin härskisti, Manninen sanoo.

Mannisen mukaan postin henkilökunta saapui tänä aamuna töihin normaaliin aikaan, mutta poistui työpaikalta SOL:n vuokratyöntekijöiden saapuessa paikalle. Manninen korostaa, ettei liitolla ole mitään yksittäisiä SOL:n työntekijöitä vastaan, vaan se vastustaa työnantajien tapaa käyttää näitä pelinappuloinaan.

– Työntekijöiden puute pitäisi ratkaista vakinaistamalla postin määräaikaiset työntekijät. Työnantaja ei suostu edes näkemään tekijäpulaa, koska se on itse aiheuttanut sen irtisanomisillaan, Manninen sanoo.

Palvelualojen työnantajat Palta pitää sekä ulosmarsseja että ylityökieltoja laittomina. PAUn mukaan vuokratyöntekijöitä on tarkoitus käyttää jatkossa rikkureina mahdollisten työnseisauksien aikana.

Paltan ja PAUn on määrä jatkaa tänään iltapäivällä postialan työehtosopimusneuvotteluja, jotka keskeytyivät perjantaina tuloksettomina.

PAUn mukaan Posti tavoittelee neuvotteluissa satojen eurojen leikkausta työntekijöiden kuukausiansioihin sekä muutosturvasopimuksen poistamista. Paltan mukaan työehtoja on muutettava, jotta Posti voi vastata tämän päivän kilpailuasetelmiin.

– Esimerkiksi varhaisjakelun yötyökorvaus on moninkertainen verrattuna Postin kilpailijoiden noudattamaan työehtosopimukseen, sanoo Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Postilaisia marssii ulos Jyväskylässä – haittaa postinjakelulle