Noin 800 suomalaista ei tiedä hiv-tartunnastaan – kotitesti tulee apteekkeihin myyntiin maanantaina

Maanantaina Suomen markkinoille tulee ensimmäinen apteekeissa myytävä hi-viruksen testaamiseen tarkoitettu kotitesti, kertoi testin jakelija Orion Diagnostica.

– Kotitesti on yksi tapa madaltaa testauskynnystä. Testi on helppo tehdä nimettömänä oman kodin yksityisyydessä, Hivpointin toiminnanjohtaja Jukka Keronen kertoi STT:lle.

Hivpointia eli entistä Hiv-tukikeskusta ylläpitää Hiv-säätiö.

Kotitesti on Kerosen mukaan herättänyt paljon kiinnostusta. Kotitestejä on voinut ostaa netissä aikaisemminkin, mutta nyt markkinoille tuleva on ensimmäinen apteekissa myytävä kotitesti.

Orion Diagnosticalta kerrottiin, että tuote tulee myyntiin ainakin Yliopiston Apteekkeihin ja Hivpointin verkkokauppaan. Keronen arveli, että Hivpointin verkkokaupassa tuotteen hinta on noin 40 euroa.

Kerosen mukaan netissä myytävien testien luotettavuudessa on eroja. Nyt myyntiin tuleva testi on testattu sekä Euroopan unionin tasolla että Suomessa. Hivpoint on tutkinut käytettävyyttä ja kerännyt asiakaskokemuksia.

– Asiakkaat ovat pääosin olleet sitä mieltä, että testi on helppo ja ongelmaton tehdä, Keronen sanoi.

Sormenpäästä otetaan verinäyte, ja tulos saadaan 15 minuutissa. Positiivisen testituloksen saajan tulee hakeutua antamaan varmistusnäyte terveydenhuollossa.

Orion Diagnostican jakelemalla testillä on suomenkieliset käyttöohjeet sekä tukipalvelu.

Testauksen kynnys on edelleen korkea

Hiv-tartunta voi olla oireeton vuosikausia. Noin 800 suomalaista ei tiedä hiv-tartunnastaan. Testi kannattaa Kerosen mukaan tehdä aina, jos on ollut suojaamatonta seksiä sellaisen ihmisen kanssa, jonka statuksesta ei ole varmuutta.

– Hiviä ei pysty päättelemään mistään oireista eikä toisen ihmisen persoonasta mitenkään. Sen voi selvittää ainoastaan testaamalla, hän muistutti.

Kynnys hakeutua hiv-testiin vaikuttaa Kerosen mukaan suurelta. Seksiin liittyvistä asioista voidaan kokea häpeää, ja varsinkin pienemmillä paikkakunnilla terveydenhuoltohenkilökunta voi olla tuttua.

Vaikka testausta on kohdennettu, kynnystä pitäisi Kerosen mielestä madaltaa etenkin ihmisryhmille, joissa hiviä esiintyy enemmän.

– Isot ryhmät ovat miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, korkean esiintyvyyden alueelta tulevat maahanmuuttajat, ja uudempana ryhmänä matkailevat keski-ikää lähestyvät ja jopa sen ylittäneet heteromiehet, Keronen sanoi.

Kerosen mukaan riskiryhmien hakeutuminen testeihin on tärkeää sekä hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn että heidän oman elämänlaatunsa kannalta. Lääkittynä hi-virus ei tartu, ja mitä aikaisemmin tartunta todetaan, sitä parempi hoitotulos on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.