Noin kymmentä uudenvuoden silmävammaa hoidettu yliopistollisissa sairaaloissa – vakavin tapaus Oulussa

Suomen yliopistollisissa sairaaloissa on hoidettu lähes kymmentä potilasta, jotka ovat saaneet silmävamman uudenvuoden ilotulitteista. Päivystävien lääkäreiden mukaan taustalla on huolimaton ilotulitteiden käsittely. Silmävammoja on kuitenkin ollut vähemmän kuin monena aikaisempana uutenavuotena.

Vakavin tapaus on Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Silmävamman saanut potilas on leikattu, mutta päivystävän lääkärin mukaan on silti mahdollista, että vaurioituneen silmän näkökyky ei palaudu. Kyseessä on aikuinen potilas.

Muut uudenvuoden silmävammat ovat sairaalatietojen mukaan lievempiä. Turun yliopistollinen keskussairaala Tyks on hoitanut kahta lievää silmävammaa ja Tampereen yliopistosairaala Tays kolmea keskivaikeaa. Näistä potilaista kukaan ei ole tarvinnut leikkausta. Lisäksi neljäs silmävammapotilas oli iltapäivän tietojen mukaan vielä tulossa Taysiin.

–  Kaikki kolme hoidettua potilasta ovat aikuisia. Jokaisessa tapauksessa ilotulitteiden käyttäjän varomattomuudella on osuutensa, kertoo päivystävä silmälääkäri Tuukka Felin.

Kuopion yliopistosairaalassa uudestavuodesta on selvitty ilman yhtään silmävammapotilasta. Helsingin yliopistollinen sairaala Hyks taas on hoitanut kahta 40–50-vuotiasta miestä, jotka olivat sytyttäneet ilotulitepadan ilman suojalaseja. Toinen vammoista sattui pääkaupunkiseudulla ja toinen potilaista tuli hoitoon muualta Etelä-Suomesta.

Toinen miehistä sai silmävammojen lisäksi korvavamman, ja hänen vaatteensa syttyivät tuleen. Padat olivat alkaneet tulittaa heti sytyttämisen jälkeen.

Pääkaupunkiseudulla keskimääräistä rauhallisempaa

Silmätautien klinikan ylilääkäri Tero Kivelä Hyksistä arvioi sairaalan tiedotteessa, että uusivuosi oli silmätautien klinikalla tällä kertaa keskimääräistä rauhallisempi. Pääkaupunkiseudulla on vuodesta 2010 lähtien hoidettu hänen mukaansa vuoden vaihtuessa keskimäärin neljää potilasta. Suojalasien käyttö ilotulitteita sytytettäessä on ollut pakollista vuodesta 2010 lähtien.

Kivelän mukaan vähäiseen potilasmäärään saattoivat vaikuttaa sekä huono sää että ilotulitteiden vaaroihin liittyvä tavallistakin runsaampi tiedottaminen. Hän viittaa esimerkiksi joulukuussa julkistettuun kansalaisaloitteeseen, jonka tavoitteena on ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltäminen.

Poliisilla runsaasti tehtäviä

Uudenvuodenyö oli vilkas eri puolilla maata. Poliisilaitokset ympäri Suomea kertovat saaneensa tehtäviä, jotka liittyvät muun muassa rattijuopumuksiin, pahoinpitelyihin ja esimerkiksi häiriökäyttäytymisiin.

Helsingin poliisille uudenvuodenaattoilta ja uudenvuodenyö toivat yli 360 tehtävää. Poliisi kertoo Twi tterissä, että tehtävät liittyivät pahoinpitelyihin, häiriökäyttäytymisiin ja päihtyneisiin ihmisiin. Viime vuonna uutenavuotena tehtäviä oli poliisin mukaan 316.

–  Vilkas yö niin kuin aina uutenavuotena. Ei ole tiedossa, että olisi tapahtunut kuitenkaan mitään vakavaa, komisario Esa Pennanen Helsingin poliisista kertoi STT:lle uudenvuodenpäivän aamuna.

Roskikset roihusivat

Helsingin pelastuslaitoksen ensihoidolla tehtäviä oli lähes 290. Tehtävissä hoidettiin muun muassa päihteisiin liittyviä myrkytyksiä sekä väkivallasta tai esimerkiksi kaatumisesta aiheutuneita vammoja. Helsingin pelastuslaitoksen mukaan ensihoidolla oli tehtäviä neljännes enemmän keskimääräiseen viikonlopun päivään verrattuna.

Pirkanmaan pelastuslaitos kertoo puolestaan, että ensihoito sai tehtäviä poikkeuksellisen paljon ja kaikki ensihoidon yksiköt olivat liikkeellä vuodenvaihteen aikana.

Vuodenvaihteen aikana sammutettiin myös muun muassa roskispaloja. Esimerkiksi Pirkanmaan pelastuslaitos kertoo saaneensa toistakymmentä hälytystä roskispaloista. Myös Helsingin pelastuslaitoksen mukaan sammutettavana oli vastaavia paloja.

– Vakavia onnettomuuksia tai tulipaloja ei ollut, Helsingin pelastuslaitoksen tiedotteessa kerrotaan.

Ilmoituksia ilotulitteiden häiritsevästä ammuskelusta

Hämeen poliisilla oli reilut 350 tehtävää vuorokauden aikana. Tehtävät liittyivät muun muassa rattijuoppoihin, pahoinpitelyihin ja tulipaloihin.

Länsi-Uudenmaan poliisista kerrottiin, että yö oli vilkas, mutta mitään suurempaa ei poliisin tietoon ole kuitenkaan tullut. Puolestaan Pohjanmaan poliisi kertoo, että tehtäviä kirjattiin vuodenvaihteessa 193. Itä-Suomen poliisi selvitti niin ikään rattijuopumuksia ja pahoinpitelyjä.

Pohjois-Karjalassa huono sää rauhoitti poliisin mukaan ilotulitteiden ammuskelua, mutta poliisi sai silti useita ilmoituksia ilotulitteiden häiritsevästä ammuskelusta. Poliisin tietoon ei tullut vakavia onnettomuuksia.

Myös Sisä-Suomen poliisi kertoo saaneensa aattoiltana kello kuuden jälkeen lukuisia ilmoituksia ilotulitteiden häiritsevästä tai jopa vaarallisesta ampumisesta. Esimerkiksi Tampereen Särkänniemen aidatulta alueelta vartija tavoitti joukon alaikäisiä, jotka olivat päätyneet huvipuistoalueelle rakettiensa kanssa.

Lisäksi esimerkiksi Himoksella Jämsässä mökkiseurue oli poliisin mukaan ammuskellut ilotulitteita kohti muita mökkejä. Poliisin saaman ilmoituksen mukaan jokunen ilotulite oli päätynyt jopa mökin sisälle ikkunan kautta. Poliisi sai myös lukuisia ilmoituksia, joiden mukaan ilotulitteita oli ammuttu kohti rakennuksia, ajoneuvoja tai jopa ihmisiä.

.