"Groteski" kummitusjuna järkytti psykologia – Liian karmiva pikkulapsille? Katso itse

Jyväskyläläinen Anna-Mari Nurminen kävi 4- ja 6-vuotiaiden lastensa kanssa Laukaan Lievestuoreen Nokkakiven huvipuistossa kesä-heinäkuun vaihteessa. Huvipuiston kummitusjunan hurja sisältö yllätti sekä äidin että lapset.

– Minun mielestäni sen sisältö on täysin sopimatonta pienille lapsille, psykologina työskentelevä Nurminen sanoo.

Kummitusjunan varrella on muun muassa moottoripyöräilijöitä kaasunaamarit kasvoillaan ja verinen hammaslääkärin vastaanotto. Nurminen kuvaa junan sisältöä groteskiksi.

– Neljävuotiaan lapsen silmät piti peittää nopeasti. Hän oli pian sitä mieltä, ettei halua olla siellä. Kuusivuotias oli aluksi innostunut, mutta jälkeenpäin hänkin on todennut, että juna oli liian pelottava, kertoo Nurminen.

Kummitusjuna on herättänyt ihmetystä aikaisemminkin. Iltalehti kertoi 31.7. kummitusjunassa olevasta peikosta, jonka toiminta on aiheuttanut hämmennystä kummitusjunan kävijöissä.

Väkivalta huolettaa

Nurminen huomauttaa, että pelko sinänsä ei ole vaarallinen tunne. Pieni lapsi kuitenkin vasta opettelee käsittelemään sitä, ja olisi hyvä, jos lapsi pystyisi keskustelemaan pelosta aikuisen kanssa ja saisi pelkoonsa apua ja tukea.

Eniten Nurmista huolettavat kummitusjunan kohdat, joissa on esillä väkivaltaa ihmisiä kohtaan. Nurmisen mukaan pieni lapsi opettelee käsittelemään pelkoa ensin niin, että pelon kohde on lapsen itsensä ulkopuolella – esimerkiksi möröt ja kummitukset ovat tavallisia pelonaiheita alle kouluikäisille. Sen sijaan se, että ihmisruumista on vahingoitettu, voi olla pienelle lapselle liikaa.

– Ihmisen pahuus toiselle on sellaista materiaalia, mitä lapsen ei pitäisi nähdä liian varhain, Nurminen toteaa.

Nurminen ei vaadi kummitusjunan muuttamista kesymmäksi. Hän kuitenkin toivoisi, että puistossa tiedotettaisiin tarkemmin siitä, minkä ikäisille laite sopii. Kummitusjunassa on 100 senttimetrin minimipituusraja, mutta ikäsuosituksia tai varoituksia ei ole.

– Peleissä, elokuvissa sun muissa on tarkat k-merkinnät. Tämän kummitusjunan pitäisi kuulua samanlaisten merkintöjen piiriin, Nurminen sanoo.

Nurminen keskusteli asiasta jälkeenpäin lastensa kanssa. Myös pelottavan kokemuksen piirtäminen voi Nurmisen mukaan auttaa lasta sen käsittelyssä. Käsittelyn keinot ovat kuitenkin rajallisia, ja riippuvaisia myös lapsen kyvystä ilmaista kokemustaan. Siksi aikuisten olisi tärkeää ensisijaisesti suojata pieniä liian pelottavilta kokemuksilta.

Työn alla muutoksia

Vuonna 2013 toiminnan aloittaneesta kummitusjunasta tulee Nokkakiveen hyvin vähän kielteistä palautetta, kertoo huvipuiston toimitusjohtaja Lauri Vartiainen.

Kummitusjunaan on kuitenkin työn alla muutoksia, joiden myötä kyydissä oleva voi valita myös vähemmän pelottavan junan. Kummitusjunaan tulee muutama eri ajo-ohjelma, joista asiakas saa valita haluamansa. Muutokset ehtivät kuitenkin vasta ensi kaudelle.

– Lapset ovat hirveän erilaisia. Oman havaintoni mukaan pienimmät lapset eivät pelkää niinkään hahmoja, vaan pimeyttä ja radalta kuuluvia ääniä. Ikärajalle ei olisi oikeaa vaihtoehtoa. Vartiainen sanoo.

Vartiaisen mukaan laitekuskeja on opastettu neuvomaan, minkälaista sisältöä junassa on. Vartiainen perää myös vanhempien vastuuta sen arvioimisessa, mikä on juuri heidän lapsilleen sopivan hurjaa. Vartiaisen mukaan kummitusjuna on lisäksi suunnattu myös aikuisille.

– Sen pitääkin olla pelottava, muuten se olisi pelkkä satujuna, Vartiainen toteaa.

Kysytään vielä lapsilta itseltään. Onko kummitusjuna liian pelottava?

– Ei enää ikinä! huudahtavat kaverukset Jasmin Smirnova, 7, ja Sani Otava, 8, tullessaan junasta ulos maanantaisella Nokkakiven visiitillään. Tyttöjen mielestä kaikkein pelottavinta junassa olivat esiin välähtävät luurangot.

– Me huudettiin vaan koko ajan, tytöt kertovat.

Mieli muuttui kuitenkin pian ajon jälkeen: tytöt juoksivat heti haastattelun jälkeen takaisin junan kyytiin.

Ylläolevassa videossa näkyy Nokkakiven kummitusjuna kokonaisuudessaan.

Onko Nokkakiven kummitusjuna liikaa pienille lapsille? Kuinka pelottavia asioita lapsi saa kokea? Kommentoi aihetta keskustelupalstalla, sähköpostilla osoitteeseen verkkotoimitus@keskisuomalainen.fi  tai Keskisuomalaisen Facebook-sivulla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .