Nordean pääekonomisti muistuttaa: Talousennusteiden on mahdoton olla oikeassa

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju muistuttaa, ettei pankkien ja tutkimuslaitosten talousennusteilta pitäisi odottaakaan liiallista osumatarkkuutta.

– Talousennusteiden on mahdoton olla oikeassa. Tilastot tulevat aina jäljessä ja niitä revisioidaan. Kun ennusteita tehdään väärien tilastojen pohjalta, pieleenhän se menee.

Kangasharjun mainitsema revisiointi tarkoittaa sitä, että tilastotieto tarkentuu jälkikäteen parempaan suuntaan.

– Laskusuhdanteeseen mentäessä tilastotieto tarkentuu huonompaan päin ja noususuhdanteeseen mentäessä parempaan päin. Nyt vanhat tiedot tarkentuvat parempaan suuntaan lähes joka kerta, kun tulee uusi tilastojulkistus, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen muistutti Uutissuomalaiselle reilusti yli vuosi sitten.

Hänen ennusteensa osui aivan oikeaan.

Jyväskylän yliopisto ja sanomalehti Keskisuomalainen ovat palkinneet vuoden tarkimman talousennustajan jo yli 20 vuotta. Tänä vuonna havaittiin, että kaikki vertailussa mukana olleet suomalaiset tutkimuslaitokset ja pankit ennustivat Suomen viime vuoden talouskasvun paremmin kuin Euroopan komissio. Ennustajien keskimääräinen ennuste vuoden 2017 talouskasvuksi oli kuitenkin oli 1,3 prosenttia, kun Suomen talous kasvoi 2,6 prosenttia.

Vertailussa oli mukana kymmenen tutkimuslaitosta ja pankkia. Isoimpien Suomessa toimivien pankkien ohella esimerkiksi Suomen Pankki ja valtiovarainministeriö.

Kaiken lisäksi taloudet ovat erittäin monimutkaisia kokonaisuuksia.

– Aina tulee näin monimutkaisen talouden rattaisiin tekijöitä, joita ei pystytä mallintamaan. Ei ole olemassa mallia, joka voisi tarkasti jäljitellä talouden menoa varsinkaan lyhyellä aikavälillä, Kangasharju muistuttaa.

Hän kertoo Nordean siirtyneen muutama vuosi sitten Suomen talouskasvun ennustamisessa desimaalilukujen sijaan tasalukuihin ja puolikkaisiin, ettei ennusteita tulkittaisi liian tarkoiksi tulevaisuudenkuviksi.

Kangasharju vitsailee, että osa talousennustajista käyttää desimaalilukuja, koska ekonomistit haluavat osoittaa, että heilläkin on huumorintajua.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .