Normaalipainoiset jaksavat pidempään

Keski-iän elintavoilla vaikutusta vanhuuden terveyteen

Onnellisimmat vanhukset ovat todennäköisesti eläneet elämänsä normaalipainoisina. Geriatrian professori Timo Strandberg kertoo, että tutkimushavainnot ovat jälleen vahvistaneet tietoja siitä, että hyvät elämäntavat keski-iässä enteilevät tervettä vanhuutta.

Terveitä vanhuksia yhdistää yleensä muutkin asiat kuin paino.

– He ovat liikkuneet enemmän, heillä on matalampi kolesteroli, matalampi verenpaine, eivätkä he ole tupakoineet, Strandberg luettelee.

Strandberg on työskennellyt 1970-luvulta alkaen Helsingin Johtajatutkimuksen parissa. Tutkimuksessa on seurattu yli 3 000:n 1960-luvulla johtavassa asemassa työskennelleen miehen elämää.

Keskiössä ovat olleet miesten elämänlaatu, onnellisuus ja toimintakyky. Strandberg kertoo, että viimeisimmissä kyselyssä esimerkiksi tiedusteltiin, pystyvätkö miehet vielä kävelemään pari kilometriä tai kantamaan kauppakasseja.

Seurattavat miehet ovat kaikki jo yli 80-vuotiaita. Suuri osa heistä on kuollut.

– Osa on kuitenkin edelleen aivan priimakunnossa, hyvässä iskussa.

Laihtuminen on vaaranmerkki

Tällä viikolla Pohjolan Lääkäripäivillä luennoiva Strandberg on perehtynyt gerasteniaan, joka tarkoittaa ikääntyneiden terveydentilan heikkenemistä ilman erityistä sairautta. Strandbergin mukaan gerasteniaa esiintyy noin 10 prosentilla yli 70-vuotiaista. Oireyhtymä poikkeaa tavallisesta ikääntymisestä siinä, että elimistö menettää toimintakykyään normaalia nopeammin.

 Strandberg huomauttaa, että vanhusten toimintakyvyn menetys on laaja ongelma.

– Ei pelkästään yksilölle vaan myös yhteiskunnalle.

Nyrkkisääntönä on, että keski-iän lihavuus ja vanhuuden laihuus enteilevät ongelmia. Omaisten hälytyskellojen pitäisi soida, jos ikääntynyt laihtuu huomattavasti.

Painonlasku on vaaranmerkki, sillä vanhana on vaikea saada kiloja takaisin. Ruokahaluttomuus ja liikkumattomuus vievät vanhukselta nopeasti lihasvoimaa.

Toisaalta lihavuuskaan ei ole hyväksi. Strandberg huomauttaa, että lihavan ja laihan vanhuksen toimintakyky saattaa olla yhtä heikko.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.