Norovirus voi viedä iäkkäitä sairaalaan

Norovirus aiheuttaa vatsatautia Keski-Suomessa tänäkin keväänä, mutta isoa epidemiaa ei ole menossa.

Keski-Suomessa norovirusta esiintyy jonkin verran tänä keväänä, mutta isoa epidemiaa ei ainakaan vielä ole menossa. Näin kertoo Keski-Suomen keskussairaalan infektioylilääkäri Maija Rummukainen.

– Norovirusta on liikkeellä jonkin verran. Yksittäisiä tautitapauksia on ollut, mutta vielä ei olla missään epidemiatilanteessa, Rummukainen kommentoi.

Norovirus aiheuttaa vatsatautia, johon liittyy esimerkiksi ripulia ja oksentelua. Myös rotavirus aiheuttaa samankaltaisia oireita.

– Rotavirusta on nyt aika paljon vähemmän, koska lapset rokotetaan sitä vastaan. Yleensä kyseessä on norovirus.

Rummukaisen mukaan norovirus säilyy pinnoilla hyvin pitkään, joten oksennuksen jäljet on tärkeää siivota huolella.

– Jos joku on oksentanut lattialle ja sitä ei kunnolla siitä siivota, virusta erittyy siitä. Hotelleissa epidemioita voi syntyä siitä, jos asiakas sairastuu ja oksentaa huoneessa. Jos huonetta ei siivota kunnolla, seuraava ihminen joka huoneeseen tulee, saa tartunnan sieltä, kuvaa Rummukainen.

Oksennus pahin tartuttaja

Sen sijaan Rummukaisen mukaan esimerkiksi yhteiskäytössä olevien tietokoneiden näppäimistöjen kautta noro ei tartu, ellei sitten näppäimistölle ei ole joutunut oksennusta.

– Norovirus tarttuu yleensä siinä vaiheessa, kun henkilöllä on oireita. Oireeton ihminen ei tartuta. Ne jotka ovat oksennuksen kanssa tekemisissä, saavat tartunnan suurella todennäköisyydellä, hän sanoo.

Norovirus voi Rummukaisen mukaan vaatia sairaalahoitoa henkilöillä, joiden yleisvointi on entuudestaan heikentynyt, esimerkiksi iäkkäillä heikkokuntoisilla ihmisillä.

– Vanhoja ihmisiä tulee hoitoon, koska heidän reservinsä ovat niin pienet, että kun jotain ylimääräistä tulee, kaikkien tautien tilanne huononee. Silti suurin osa norotaudeista podetaan kotona.

Noroviruksen osalta ei tehdä laboratoriokokeita muuta kuin silloin, jos on kyse laitoksessa riehuvasta epidemiasta.

– Yksittäiselle ihmiselle laboratoriomäärityksestä ei ole hyötyä, koska lääkkeitä ei tautiin ole. Oireita voi helpottaa reseptillä saatavalla ripulilääkkeellä, se tehoaa nopeasti, vinkkaa Rummukainen.

Saippuapesu paras ehkäisijä

Huolellinen käsienpesu vähentää virusten määrää käsissä merkittävästi. Pese kädet aina WC:stä lähtiessä ja ennen ruokailua runsaalla lämpimällä vedellä ja saippualla.

Desinfektioaineet (esimerkiksi alkoholipitoiset käsihuuhteet) eivät lääkäriseura Duodecimin Terveyskirjaston mukaan hävitä virusta käsistä ja pinnoilta yhtä tehokkaasti kuin saippuapesu eikä niiden käyttö korvaa pesemistä.

Vaikka virusten määrä pinnoilla vähenee jo tuntien kuluessa, norovirus voi säilyä hengissä ympäristössä useita vuorokausia. Siksi huolellinen WC:n, hanojen ja kosketuspintojen siivous klooripohjaisilla yhdisteillä on Terveyskirjaston mukaan tarpeen niin sairastuneen kodissa kuin laitoksissakin.

Oksennus ja mahdollinen ripuliuloste siivotaan kertakäyttöhansikkaita käyttäen. Puhdistusliinat ja hansikkaat suljetaan välittömästi jätepussiin ja kuljetetaan roskikseen samoin kuin kaikki lähietäisyydellä olevat ruoat. Vaatteet ja lakanat pestään pyykinpesukoneessa mieluiten vähintään 60 asteen lämpötilassa. Virus ei kuole kylmässä (se säilyy elossa pakasteissakin).

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .