Norppatalvi vaikuttaa lupaavalta, uhkiakin riittää

Saimaan lumi- ja jäätilanne on viimevuotista parempi, mikä lupaa hyvää saimaannorpan pesinnälle. Viime talvena Saimaan selkävedet saivat pysyvän jääpeitteen vasta tammikuussa ja luntakin oli hyvin vähän osalla norppaluodoista.

Siitä huolimatta norpan pesintä onnistui ja kanta lisääntyi lähes 20 yksilöllä. Metsähallitus on seurannut kannan kehitystä nykymuodossaan 30 vuotta. Nyt kanta kasvoi ensimmäistä kertaa yli 300 yksilön.

Metsähallituksen ylitarkastaja, suojelubiologi Tero Sipilä toivoo Saimaalle yhä lisää lunta ja lumimyräköitäkin, jotta luotojen rantakinokset kasvaisivat riittäviksi pesäluolan rakentamiseen. Norpalle riittää 5-10 sentin vahvuinen jää.

- Heikkojäinen talvi voi olla norpalle eduksi, sillä silloin moottorikelkkailu ja muu ihmisen aiheuttama häiriö on järvillä vähäisempää, sanoo Sipilä.

Sipilää huolettaa Saimaan poikkeuksellisen korkea vedenpinta, joka nopeasti aletessaan voisi romahduttaa rantajäät ja tuhota norppien pesiä. Saimaan säännöstelyssä pyritään ottamaan huomioon myös norpan pesintä.

Norpan suurimpia uhkatekijöitä ovat yhä kalanpyydykset.