Norssiin oli vaikeinta päästä – katso tästä Keski-Suomen lukioiden keskiarvorajat

Torstai oli tärkeä päivä lukioihin ja ammatilliseen koulutukseen pyrkineille. Tuhansille nuorille selvisivät yhteishaun tulokset ja tuleva opiskelupaikka.

Keski-Suomen lukioista vaikein oli päästä Jyväskylän Normaalikoulun lukioon. Norssiin pääsyyn vaadittiin vähintään 9,25:n keskiarvo. Viime vuonna Norssiin pääsemiseksi riitti 8,92:n keskiarvo, vuonna 2017 tarvittiin 9,42:n keskiarvo.

– Ensisijaisia hakijoita oli yhteensä 138. Sisään meille otettiin 100 opiskelijaa, joista 25 liikuntalinjalle, kertoo Normaalikoulun lukion rehtori Kirsti Koski.

Normaalikoulu on Jyväskylän yliopiston harjoittelukoulu.

– Gradian lukioissa on ollut isoja muutoksia, mutta meillä toiminta on ollut vakaata. Se voi vaikuttaa lukion suosioon. Lisäksi olemme kohtuullisen pieni lukio, se voi houkutella, Koski arvioi.

Kun lukioon tulevien lähtötaso on hyvä, mahdollistaa se Kosken mukaan lukio-opintojen sujumisen.

– Varmaankin meille tulevien opiskelumotivaatio on valmiiksi hyvä. Lisäksi kun opiskelijat ovat kaltaistensa seurassa, he voivat saada myös tukea toisiltaan, sanoo Koski.

Keski-Suomen lukioista keskiarvolla mitaten toiseksi vaikein päästä oli Lyseon lukioon Jyväskylässä. Lyseon yleislinjalle pääsi alimmillaan keskiarvolla 7,91, kertoo rehtori Osmo Polas.

Vuonna 2018 vaadittu alin keskiarvo oli 7,83 ja toissa vuonna 7,25, joten raja on noussut. Lyseoon otettiin kaikkiaan 424 opiskelijaa.

– Lyseon vetovoima on hyvä. Vajaat 160 ensisijaista hakijaa jäi vaille opiskelupaikkaa meiltä. Yhtään enempää opiskelijoita emme voineet ottaa, sillä nykyiset tilat ovat täynnä. Jyväskylän lukioissa tehdään hyvää työtä, tämä on osoitus siitä, kommentoi Polas.

Kolmanneksi vaikein päästä oli Schildtin lukioon, joka on sekin Gradian lukio Jyväskylässä.

– Meidän yleislinjalle vaadittu keskiarvo oli 7,42. Tämä on ihan hyvä keskiarvo. Sisään otettiin yleislinjalle 317 opiskelijaa, kertoo vs. rehtori Seppo Haavisto.

Lisäksi urheilulinjalle otettiin 60 ja musiikkilinjalle yhteensä 30 opiskelijaa. Vielä viime vuonna Schildtin lukioon pääsi keskiarvolla 7,00 ja vuonna 2017 keskiarvolla 6,25.

– Jyväskylän lukioihin on tunkua, ja osa jää ulkopuolelle, kommentoi Haavisto.

Useimmat Keski-Suomen lukiot eivät ole yhtä hyvässä asemassa kuin Jyväskylän lukiot, eli paikkoja on tarjolla enemmän kuin olisi tulijoita. Pienemmillä lukioilla ei siis ole suuren kysynnän luomia todellisia keskiarvorajoja, mutta nekin ovat määritelleet etukäteen tietyn minimitason, jota vaaditaan opiskelijaksi otettavilta.

 

Keskisuomalaisen katsauksessa tiedot saatiin 21 lukiolta, joista valtaosalla oli käytössä keskiarvoraja. Keski-Suomen lukioiden etukäteen määrittämä keskiarvoraja vaihteli 7,3:n ja 6,2:n välillä.

Esimerkiksi Jämsässä rajana on jo vuosia ollut 7,3, kertoo Jämsän lukion rehtori Juha Damskägg.

– Tällä on haluttu turvata se, että opiskelijoiksi tulevilla on realistiset mahdollisuudet myös valmistua lukiosta. Tämä myös voi lisätä ysiluokkalaisten opiskelumotivaatiota. Muutamat rajan alle jääneet tenttivät peruskoulun arvosanoja ja yrittävät ylittää rajan, Damskägg arvioi.

Lukion tilanne on Damskäggin mukaan vielä kohtuullisen hyvä.

– Toki ikäluokkien pienentyminen näkyy meilläkin. Olisimme tänäkin vuonna voineet ottaa 100 opiskelijaa tilojen puolesta, kuten viime vuonna, hän sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .