Norssin rima hurjan korkealla – katso kaikkien Keski-Suomen lukioiden keskiarvorajat

Toisen asteen koulutukseen hakeneet nuoret saivat torstaina tietää, pääsivätkö sisään haluamaansa opiskelupaikkaan.

Keski-Suomen lukioiden keskiarvorajoissa on suuria eroja. Lukioihin hakeneet nuoret saivat torstaina selville opiskelupaikkansa, kun yhteishaun tulokset julkistettiin.

Keski-Suomen lukioista selvästi korkein keskiarvoraja oli Jyväskylän Normaalikoulun lukiossa, jossa sisäänpääsyyn vaadittiin 9,42:n keskiarvo.

Myös Jyväskylän Lyseon lukion 7,25 on maakunnan tasolla korkea raja. Sen sijaan Jyväskylän Schildtin lukion keskiarvoraja 6,25 on huomattavan matala.

Normaalikoulun lukion rehtori Kirsti Koski arvelee, että Normaalikoulun kasvaneeseen suosioon vaikutti osin Jyväskylän koulutuskuntayhtymän lukioiden viime vuosien myllerrykset. Niihin on kuulunut isoja remontteja ja muutoksia opetuspaikoissa.

– Moni nuori haluaa sellaiseen kouluun, jossa tietävät opintojen säilyvän seuraavat kolme vuotta samassa paikassa, Koski sanoo.

Monessa lukiossa ei keskiarvovaatimusta

Viitasaaren ja Pihtiputaan aluelukiota johtavan rehtorin Pentti Räisäsen mukaan mitään keskiarvorajaa ei kumpaankaan asetettu. Myös Konneveden lukion ovet aukeavat rehtori Lauri Pirkkalaisen mukaan ilman keskiarvovaatimusta.

– Meillä alhaisin keskiarvo tulijoilla on 7,0. Meillä on myös kaksi aikuisopiskelijaa lukiolaisena, kertoo Pirkkalainen.

Saarijärven lukioon oli asetettu keskiarvo oli 6,8, mutta alin lukioon tulevan oppilaan keskiarvo oli sitä korkeampi eli 7,0. Äänekosken lukioon tulevalta vaadittiin 7,15 keskiarvo.

Kuhmoisten yhtenäiskoulun rehtori Jaana Hartus kertoo, että keskiarvorajaksi on asetettu 7,0 ja siitä myös pidetään kiinni.

Laukaan lukion asetettu raja oli 6,5, mutta niin alas eivät tulijoiden keskiarvot jääneet.

– Alhaisin opinnot aloittavan keskiarvo on 6,83 ja kaikki 96 paikkaa ovat täynnä. Laukaan tilanne on hyvä, toteaa rehtori Helinä Patana.

Hankasalmen lukioon asetettu keskiarvoraja oli tänä vuonna 7, mutta alin sisäänpäässeen oppilaan keskiarvo oli piirun verran korkeampi eli 7,17. Joutsan lukioon vaadittiin vähintään 6,8 keskiarvoa, mutta alin lukioon hyväksytyn oppilaan keskiarvo niin ikään hieman korkeampi, 6,92.

Karstulan lukion rehtori Anitta Rassi totesi, että heidän lukioonsa oli asetettu "naurettavan" alhainen keskiarvoraja eli 6,2. Karstulan lukioon hyväksyttyjen oppilaiden alimmat keskiarvot olivat kuitenkin korkeampia: normaalille linjalle hyväksytyn alin keskiarvo oli 7 ja jääliikuntalinjalle hyväksytyn oppilaan 6,33.

Keuruun lukioon vaadittiin tänä vuonna 6,5 ja Jämsän lukioon 7,3 keskiarvoa. Kinnulan lukioon ei laitettu keskiarvorajaa. Koulutussihteeri Vappu Kinnusen mukaan alin Kinnulan lukioon tulevan oppilaan keskiarvo oli 6,75.

Muuramen lukioon pääsi sisään alimmillaan 6,5:n keskiarvolla. Rehtori Aki Puustinen korostaa, että jokaisesta lukioon tulevasta voi leipoa ylioppilaan.

– Meillä tulijoiden keskiarvot vaihtelevat 6,5:stä aina kympin tuntumaan, Puustinen kertoo.

Keskiarvorajat Keski-Suomen lukioissa

Hankasalmen lukio: 7

Jyväskylän Normaalikoulun lukio: 9,42

Joutsan lukio: 6,8

Jämsän lukio: 7,3

Karstulan lukio: 6,2

Keuruun lukio: 6,5

Kinnulan lukio: ei vaatimusta

Konneveden lukio: ei vaatimusta

Kuhmoisten yhtenäiskoulun lukio: 7,0

Laukaan lukio: 6,5

Lyseon lukio (Jyväskylä) : 7,25

Muuramen lukio: 6,5

Petäjäveden lukio: ei vaatimusta

Pihtiputaan lukio: ei vaatimusta

Saarijärven lukio: 6,8

Schildtin lukio (Jyväskylä): 6,25

Viitasaaren lukio: ei vaatimusta

Äänekosken lukio: 7,15

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .