"Notifiointiin mennään – tai voi tulla satojen miljoonien lasku"

Ex-puoluesihteeri, nykyinen konsultti Jarmo Korhonen pitää lähes varmana, että Suomi hakee EU:n kannan sote-uudistukselle, ennen kuin valinnanvapaus otetaan käyttöön.

Suomen on haettava EU:n komissiolta notifiointia sote-uudistukseen ennen kuin valinnanvapaus voidaan ottaa käyttöön. Näin uskoo keskustan ex-puoluesihteeri, nykyinen Talent Vectian konsultti Jarmo Korhonen.

– Uskon, että notifiointiin mennään, muutoin voi tulla satojen miljoonien korvausvelvollisuus aiheutetusta vahingosta, Korhonen sanoo.

Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri arvioi muistiossaan, että notifiointi on pakko tehdä. HUS arvioi, että tämä saattaa jopa kaataa koko valinnanvapauden.

– Käytännössä valiokunta sanoo, että notifiointi olisi tehtävä. Tämä taas hyvin helposti tarkoittaa, että valinnanvapauslaista ei voitaisi ennen notifiointia päättää, jolloin se raukeaa, koska vastausta komissiosta tuskin tulisi ennen seuraavia eduskuntavaaleja, HUSin yhteyspäällikkö Janne Aaltonen kirjoittaa muistossa.

Kielletty valtion tuki

Perustuslakivaliokunta linjasi perjantaina antamassaan lausunnossa, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan on selvitettävä, tarvitaanko notifiointia.

Notifioinnilla selvitetään EU:n kanta siihen, annetaanko jollekin toimijalle EU:ssa kiellettyä valtion tukea kilpailluilla markkinoilla. Julkisten sote-keskusten on esitetty olevan yksityisiä paremmassa asemassa esimerkiksi siksi, että ne eivät voi mennä konkurssiin. Notifiointi olisi aikaa vievä, ja siksi hallitus on linjannut, että se ei aio tätä etukäteen tehdä.

Korhonen pitää todennäköisenä, että notifiointiin joudutaan nyt kuitenkin jo siksikin, että valitus kielletystä valtion tuesta EU-tuomioistuimeen on enemmän kuin todennäköinen.

– Riski on liian suuri, että valitus tulee, ja silloin tulee myös korvausvelvollisuus vahingosta. Valinnanvapautta ei voida ottaa käyttöön, ennen kuin notifiointi on tehty, hän sanoo.

Hänen mielestään notifiointi ei merkittävästi edes viivästytä sote- ja maakuntauudistusta, vaan valinnanvapaus voitaisiin ottaa käyttöön ehkä jo vuonna 2022.

– Lait voidaan silti hyväksyä, mutta valinnanvapautta ei vain voida ottaa käyttöön ennen EU-komission kantaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .