Ajelu on nuorisokulttuuria: "Vain tutun ja turvallisen henkilön kyytiin"

Nuorten yhteinen liikkuminen autolla on tuiki tavallinen tapa varsinkin pienillä paikkakunnilla. Tämän tietää koulutuspäällikkö Antero Lammi Liikenneturvasta. Hän on tutkinut kuolemaan johtaneita onnettomuuksia kohta kymmenen vuotta.

– Porukassa autolla kulkeminen ja pyöriminen on osa nuoruutta ja nuorisokulttuuria. Se on täysin hyväksyttävä asia ja sillä voi olla jopa ekologisia etuja, Lammi sanoo.

Hän harmittelee, että myönteisen ilmiön ikävä puoli on se, että kuljettajien joukkoon mahtuu riskialttiita tapauksia. Kuljettaja voi laiminlyödä turvallisuuden, jos esimerkiksi kokee tarvetta todistaa ajotaitojaan kyydissä oleville henkilöille.

– Siksi on ensiarvoisen tärkeää hypätä vain tutun ja turvallisen henkilön kyytiin. Kotibileissä tai mökillä ollessa oma kulkeminen kannattaa järjestää etukäteen niin, ettei tarvitse turvautua tuntemattomaan kuljettajaan, Lammi ohjeistaa.

Usein nuoret tietävät tai aavistavat itsekin, kenen ajotaitoihin voi luottaa ja kenen autoon ei ole järkevä nousta. Tuntemattoman henkilön kohdalla on aina hyvä tarkistaa, että kuljettajalta löytyy ajokortti.

– Jos lopulta päätyy kyytiin, jossa kuski ajaa niin vaarallisesti, ettei halua olla enää autossa, pitää siitä sanoa jämäkästi. Moni saattaa pelätä leimautuvansa pelkuriksi siinä vaiheessa, mutta se on pienempi riski kuin se, että kuljettajan meno äityy hullummaksi ja lopputulos on surullinen.

Koulutuspäällikön mukaan vakavat auto-onnettomuudet johtuvat yleensä kuljettajan ajotavasta, ei niinkään autosta – vaikka karkea linja onkin, että mitä uudempi auto, sitä turvallisempi se on.

– Tyypillinen vakavan onnettomuuden tilanne on sellainen, jossa suhteellisen kokematon kuski ajaa vanhalla autolla, jossa on huonot renkaat.

– Onnettomuus tapahtuu usein asfalttitien mutkassa ja kyydissä on useampi henkilö. Osalla kyydissäolevista ei ole turvavöitä, ja osa on humalassa. Onnettomuustyyppi on kovalla vauhdilla suistuminen tieltä, Lammi kertoo.

Kinnulan ulosajo: Poliisia ampunut kuljettajana

Lauri, 18: "Autossa parempi meno kuin baarissa"