Numeroarvosana kaikista aineista viimeistään neljännellä luokalla – kuntien välillä on nykyisin eroja

Viimeistään neljännellä vuosiluokalla pitäisi olla käytössä numeroarviointi, esittää Opetushallitus. Tämä on Opetushallituksen mukaan jo nykyisin yleisin käytäntö kouluissa. Joissakin kouluissa numeroita annetaan kuitenkin vasta myöhemmin, esimerkiksi vasta yläkoulussa.

Uudistuksen taustalla on pyrkimys yhdenvertaisuuteen sekä eri kuntien ja koulujen että oppiaineiden välillä.

–  Numero taito- tai taideaineesta saatetaan antaa joissain kouluissa vasta 7. luokalla, ja numero jää päättötodistukseen, jos aineen opiskelu päättyy jo silloin, kertoo opetusneuvos Leena Nissilä Opetushallituksesta STT:lle.

Joissain kouluissa oppilas saa siis tietää oman osaamistasonsa niin myöhään, ettei parempaa arvosanaa ole enää mahdollista tavoitella.

Arvosanojen anto vasta yläasteella nousi esille Opetushallituksen verkkokyselyssä, johon vastasi noin 13  000 ihmistä, esimerkiksi huoltajia ja opettajia, Nissilä kertoo.

–  Sitä pidettiin erittäin ongelmallisena.

Esityksen mukaan numerot pitäisi antaa neljännestä luokasta alkaen kaikissa oppiaineissa, mutta opetuksen järjestäjä saisi päättää, että numerot annetaan jo aikaisemmin, vaikka jo ensimmäisellä luokalla.

Numeroarviointia voi kuitenkin täydentää sanallisella arvioinnilla.

Tarkemmat ohjeet arvosanojen antoon tulossa

Lisäksi Opetushallitus on tarkentanut arvioinnin kansallisia linjauksia. Nykyiset arvioinnin linjaukset on koettu Opetushallituksen mukaan liian tulkinnanvaraisiksi. Arviointiperusteissa on ollut eroja koulun koon, oppiaineiden, opettajien kokemuksen sekä perusopetuksen ala- ja yläluokkien kesken. Myös kuntien välillä on ollut eroja. Samalla osaamisella voi siis saada eri arvosanan.

Opetushallitus pyytää palautetta sekä arviointilinjauksista että numeroarvioinnin aikaistamisesta. Palautetta voi antaa verkkokyselyssä. Linjaukset viimeistellään palautteen pohjalta tämän vuoden marras-joulukuussa. Uudet linjaukset julkaistaan tammikuussa 2020. Ne tulevat voimaan ensi vuoden elokuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Vessariitaa rauhoitelleen miehen ravintolailta päättyi ambulanssiin Jämsässä – vamman aiheuttaneen maksettavaksi yli 21 000 euron korvaukset

Poliisi vastaa kritiikkiin toiminnastaan Turkki-mielenosoituksessa Helsingissä: "Poikkeuksellista, että mielenosoituksen järjestäjä ei noudata määräyksiä"

Viron poliisi: Silja Europalta löytyi kaksi kuollutta nuorta aikuista, ei merkkejä väkivallasta – eri hyteistä löytyneet kuolleet olivat Suomesta

Hakalan sauna vetänyt väkeä Jyväskylään ympäri Suomen ja maailman – himosaunoja Pelle Miljoona vieraili Halssilassa, mutta ei päässyt lauteille

Myös autottomat voivat joutua maksajiksi, kun hallitus vaatimassa latausmahdollisuutta pihoihin

Saunalautta karille Päijänteellä yön pimeinä tunteina: "Hakkasi kiviin ja vaurioita olisi kohta tullut"

Silppua ruohonleikkurilla, haravoi tai tee oma jätesäkkikomposti – näin pääset eroon pihan peittävästä lehtipeitteestä

Kaksio tuhoutui tulipalossa Jyväskylän Sarvivuoressa – palovaroitin ei hälyttänyt

Yön uutiskooste: Mielenosoituksia, Brexit-jankkausta, jalkapalloyllätys ja huonon ajokelin varoitus

Kolumni: Seikkailupuiston lopettaminen oli jyväskyläläisille lapsiperheille järkytys – nyt paikka on vielä järkyttävämpi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.