Nuoren miehen auto hurisi tyhjäkäynnillä yli tunnin Jyväskylässä – kerrostalon naisasukas sai tarpeekseen, meni ulos ja kuuli selitykseksi onnettoman tarinan

Jyväskyläläisen kerrostalon pihassa reilun tunnin tyhjäkäynnillä hurissut tyhjä auto, josta lisäksi musiikki raikasi ympäristöön, sai talossa asuvan naisen huolestumaan siinä määrin, että hän pyysi tilanteen ratkaisemiseksi apua hätäkeskuksesta.

Ennen soittoa 112:een nainen oli lähestynyt autoa taskulampun kera nähdäkseen, kävikö se illan hämyssä tosiaan "itsekseen". 112:sta naista kehotettiin vielä tarkistamaan, ettei joku olisi maannut tuupertuneena esimerkiksi takapenkillä.

– Kun saavuin pihalle, auton kuljettaja, nuorehko mies, olikin tullut paikalle ja selitti, että ovet olivat lukkiutuneet itsekseen sillä aikaa, kun hän putsasi autoaan lumesta, nainen kertaa hiljattain tapahtunutta episodia.

Nuorukainen oli ennen lumenraappausta käynnistänyt autonsa, jotta se lämpenisi samalla. Tilanne eskaloitui yli tunnin mittaiseksi tyhjäkäynniksi sen takia, että miehen kotiavain oli ollut lukitussa autossa, auton vara-avain toisaalla eikä miehen puhelinkaan ollut heti saatavilla.

Koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen Autoliitosta toteaa, ettei ovien lukkiutuminen tyhjäkäynnillä ole tavatonta.

– Autojen tekniikka voi pettää silloin tällöin ja myös talvikelit voivat sekoittaa lukkoja ohjaavat sähköiset tunnistinjärjestelmät.

Useissa uusimmissa autoissa tekniikka lukitsee ovet automaattisesti uudelleen muutaman kymmenen sekunnin kuluttua sen jälkeen, kun lukitus on avattu mutta auton ovea ei ole aukaistu.

– Oven avaamisen tunnistusjärjestelmän jäätyminen tai vikaantuminen voivat aiheuttaa sen, että käynnissä olevan auton ovet lukkiutuvat itsekseen. Tällöin auton tekniikka ei tunnista, että paikallaan olevan auton ovi jo kertaalleen avattu, eikä automaattilukitukselle enää ole tarvetta, Vesalainen toteaa.

Hän kehottaakin varmuuden vuoksi jättämään oven raolleen, jos haluaa pitää auton käynnissä esimerkiksi lumenraappauksen aikana. On myös hyvä tietää, missä vara-avaimet ovat.

– Auton avaimet on syytä pitää aina housujen taskussa, sillä takin taskussa ne unohtuvat autoon herkemmin. Takkihan tulee usein heitettyä takapenkille tai tavaratilaan, kun taas housut pääsääntöisesti pidetään aina jalassa.

Kotiavaimia tai muitakaan avaimia Vesalainen ei suosittele pitämään samassa nipussa autonavaimen kanssa.

– Raskas avainnippu heiluu ajettaessa ja tämä voi pidemmän päälle rasittaa virtalukkoa. Jos kaikki avaimet ovat samassa nipussa, ongelmatilanteessa auton sisälle jäävät samalla myös kotiavaimet.

Autoliiton Tiepalvelulla on konstit, joilla lukittuun autoon pääsee. Vaikka palvelu maksaa, kannattaa sitä useimmiten hyödyntää verrattuna siihen, että itse esimerkiksi rikkoisi auton ikkunan.

Keski-Suomen pelastuslaitos rientää apuun tapauskohtaisesti silloin, kun lukitussa autossa ei ole ihmisiä tai eläimiä hädässä.

– Päivystävä palomestari päättää, lähdemmekö aukaisemaan ovia tyhjillään olevasta autosta. Jos lähdemme, veloitamme siitä hinnastomme mukaisesti. Myös autolle mahdollisesti sattuvista vaurioista neuvottelemme etukäteen auton omistajan kanssa, sillä yleensähän autoon jää vähintäänkin naarmuja, kun menemme sisään omin konstein, aluepalomestari Juha Hämäläinen Keski-Suomen pelastuslaitokselta kertoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .