Nuoret maailmalle yhä nuorempina

Nuoret muuttavat pois lapsuudenkodistaan yhä nuorempina. Aiemmin kotoa lähdettiin täysi-ikäisenä, lukion jälkeen, mutta nykyisin ammattikoulutuksen kasvava suosio laittaa nuoren pakkaamaan tavaransa jo 16-vuotiaana.

- Nuorten liikkuvuus on lisääntynyt. Jämsän ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymien alueella noin viidennes opiskelijoista tulee oman alueen ulkopuolelta, Jyväskylän koulutuskuntayhtymän johtaja Hannu Salminen sanoo.

Salmisen mukaan nuorten liikkuvuus perustuu mielikuviin alueen houkuttelevuudesta; Suomen johtavat seudut vetävät niin nuoria kuin hyvin koulutettua väkeäkin. Jämsän ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymien tulevan yhdistymisen myötä myös Jämsän vetovoima lisääntyy.

- Kun Petäjäveden koti- ja taideteollisuusoppilaitos tuli osaksi Jyväskylän ammattiopistoa, opiskelijahaku Petäjävedelle tuplaantui.

16-vuotias tarvitsee vanhempien tukea

Salminen uskoo, että jämsäläinen toisen asteen opiskelija voisi jäädä kotipaikkakunnalleen, jos hänellä on mahdollisuus kuulua suurempaan kokonaisuuteen ja esimerkiksi suorittaa osan opinnoista Jyväskylässä, osan Jämsän oppilaitoksessa.

- Yhteinen koulutustarjonta mahdollistaa sen, ettei nuoren tarvitse muuttaa pois kotipaikkakunnaltaan.

Salmisen mukaan toisen asteen koulutus on muuttumassa oppilaitoslähtöisestä opiskelija- ja aluelähtöiseksi. Se tarkoittaa sitä, että myös opinto-ohjauksen tarve lisääntyy.

Jämsän seudun koulutuskeskuksen asuntoloissa asuu nuoria, jotka ovat kotoisin eri puolilta maata aina Rovaniemeä myöten. Kuraattori Anneli Kukkosen mukaan nuoret perustelevat kaukaista opiskelupaikkavalintaansa sillä, että he haluavat päästä pois kotoa.

- Henkilökohtainen mielipiteeni on, ettei 16-vuotias ole vielä riittävän kypsä asumaan omillaan. Nuorelta puuttuu siinä iässä paljon sellaisia taitoja, joita tarvitaan itsenäiseen elämään, Kukkonen sanoo.

Asuntolaan pääsevät pääsääntöisesti kaikki, jotka sinne hakevat, mutta moni haluaa viedä itsenäisyystarpeensa vielä pitemmälle ja hakea vuokra-asuntoa vapailta markkinoilta. Jämsän seudulla on vapaita vuokra-asuntoja tarjolla niin paljon, ettei oman asunnon etsiminen tuota vaikeuksia.

Kukkosen mukaan nuoret eivät mielellään enää tänä päivänä jaa huonetta toisen kanssa asuntolassakaan, sillä he ovat tottuneet kotonaan omaan huoneeseen.

Lue lisää maanantain Keskisuomalaisesta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .