Nuoret ruotsalaiset aiempaa alkoholimyönteisempiä

Alle nelikymppisten miesten mielestä on ok juoda arkena ja juhlana.

Ruotsalaisten suhtautuminen juomiseen on kääntynyt sallivampaan suuntaan kolme vuotta jatkuneen asenteiden kiristymisen jälkeen. Trendin kärjessä ovat 16–29-vuotiaat, kertoo vuosittainen tutkimus.

Tutkimuksen toteutti ruotsalaisen Systembolagetin tytäryhtiö IQ. Tutkimuksessa määritelty indeksi mittaa suhtautumista humalahakuiseen juomiseen ja arkijuomiseen. Mitä matalampi indeksi, sen sallivampi kanta.

Kaikkein eniten suhtautuminen humalahakuiseen juomiseen muuttui 16–24-vuotiaitten parissa. Ryhmän kohdalla indeksi laski toissa vuoden reilusta 54 prosentista viime vuoden vajaaseen 52 prosenttiin. Myös 25–44-vuotiaat suhtautuvat aiempaa sallivammin humalahakuiseen juomiseen.

IQ:n toimitusjohtaja Karin Hagman sanoo, että positiivinen kuva alkoholinkäytöstä leviää niin sosiaalisen median kuin alkoholimainostenkin kautta.

– Perjantai-iltoina sosiaalinen media täyttyy kuvista, joissa ihmiset juovat alkoholia auringonlaskussa. Alkoholin negatiiviset puolet ovat harvoin esillä vaikuttajien viesteissä tai somessa

Italialaista juomista viikolla, ruotsalaista viikonloppuisin

Ruotsalaisten kanta arkijuomiseen tiukentui aavistuksen vuoteen 2016 verrattuna. Arkijuomiseksi lasketaan esimerkiksi pari lasillista viiniä tai olutta illallisella.

16–44-vuotiaat miehet ovat poikkeus, sillä heidän suhtautumisensa pariin alkoholiannokseen arkena on muuttunut positiivisemmaksi.

– Kyllähän se on ongelmallista jos elää kuin italialainen arkena, tapaa kavereita ja ottaa pari lasillista töiden jälkeen, ja sen lisäksi juo itsensä humalaan viikonloppuisin. Riskikäyttäytyminen lisääntyy koska ne, jotka juovat, juovat aiempaa enemmän. Tämä koskee ennen kaikkea alle 44-vuotiaita miehiä, Hagman sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Väitös: Tietokonepelaaminen muovaa identiteettiä, jopa tiedostamattomasti – "Epäonnistuminen, uudelleen yrittäminen ja toiminnan improvisointi korostuvat"

Musiikki tekee hyvää ja tarjoaa työmahdollisuuksia kehitysvammaisille

Äänekoskella kiinni otettu mies vangittiin tapon yrityksestä

Saarijärven kaupungin verkkosivuille pelmahti aikuisviihdemainoksia

Vartiointiliikkeen omistaja varasti vartioimistaan kaupoista liki 30  000 euron edestä rahaa ja tavaraa, lavasti murron omaan kotiinsa ja vei mökeiltä mönkijöitä

Sotaveteraani tunsi kiitollisuutta omaa sukupolveaan kohtaan, kun sai nähdä miten hyvä itsenäisyyden säilyttäneestä Suomesta tuli

Posti ei ole saanut uusia yhteydenottoja tietosuojaongelmien vuoksi

Jyväskyläläisnainen järkyttyi häikäilemättömästä varkaudesta keskellä kirkasta päivää – "Onneksi siinä oli ulkopuolisia, jotka soittivat hätänumeroon"

Unkarista tuotiin Helsinkiin lähes puoli miljoonaa Rivotril-pilleriä auton rakenteisiin piilotettuna, neljä tuomittiin vuosiksi vankilaan

KORJAUS: Pitkän linjan ammattirikollinen tuoreen kirjan mukaan: Ehdotin syyttäjän ampumista rynnäkkökiväärillä aamutelevision suoraan lähetykseen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.