Nuori aikuinen kuoli tuberkuloosiin Porissa – hakeutui hoitoon liian myöhään

Tuberkuloosiin sairastuu Suomessa vuosittain alle 300 ihmistä.

Satakunnan keskussairaalassa Porissa kuoli viime viikolla ihminen tuberkuloosiin, kertoo Satakunnan sairaanhoitopiiri tiedotteessaan. Sen mukaan potilas hakeutui sairaalaan hoitoon liian myöhään, eikä häntä voitu parantaa.

Nuori aikuinen kuoli vajaata viikkoa sen jälkeen kun hän oli hakeutunut sairaalaan.

Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Uusitalo-Seppälä kertoi STT:lle, että potilas oli käynyt terveyskeskuksessa kurkkuoireiden takia keväällä. Maahanmuuttajan epäiltiin tuolloin sairastavan syöpää, mutta tuberkuloosia ei osattu epäillä.

– On valitettavaa, että diagnoosi on viivästynyt. Keuhkokuva olisi pitänyt silloin ottaa, mutta sitä ei otettu, Uusitalo-Seppälä sanoo.

Samalla hän kuitenkin varoittaa jälkiviisaudesta: Suomessa harvinaisen tuberkuloosin epäily yleisen oireen, kurkkukivun, perusteella on paljon vaadittu.

Asui Suomessa pitkään

Viranomaiset ovat kutsuneet sairastuneen aiheuttamalle tartuntariskille altistuneet henkilöt tutkimuksiin.

– Hän on ollut mahdollisesti tartuttava tammikuusta lähtien, Uusitalo-Seppälä lisää.

Helsingin Sanomien mukaan sairaanhoitopiiri kutsuu tutkimuksiin tuberkuloosiepäilyjen vuoksi yhteensä noin 75 ihmistä.

Viime viikolla kuollut potilas oli asunut Suomessa Uusitalo-Seppälän mukaan jo vuosia. Hänellä nyt puhjennut tuberkuloosi saattoi olla hyvinkin vanhaa perua: aikuisen tuberkuloosi voi olla seuraus jo lapsena saadusta tartunnasta.

Tuberkuloosi on yleensä keuhkoissa ilmenevä infektiosairaus, johon sairastuu Suomessa vuosittain alle 300 ihmistä. Se on yleisvaarallinen tauti, jonka hoidosta ja ehkäisystä on määrätty lailla.

Tuberkuloosi leviää hengitysteiden välityksellä läheisessä kontaktissa sairastuneen kanssa.