Nuorisolla hengenvaarallinen harrastus: "Lahden pohjukassa vedätetään autolla"

Vähäluminen talvi on innostanut nuorison autoilemaan järvien jäillä. Keuruun aluepalomestari Mika Huuskolan mukaan Petäjäveden Jämsänvedellä Kirveslahden venesataman kohdalla ajellaan usein autolla jäällä. Virallista jäätietä alueella ei kulje, joten jäällä ajetaan omalla vastuulla.

– Lahden pohjukassa vedätetään usein autolla, se on suosittu paikka, Huuskola kertoo.

Petäjäveden kunnan vapaa-aikatoimen johtaja Tapani Nislin vahvistaa, että Kirveslahdella näkee säännöllisesti jäällä ajelevia autoilijoita.

– Itse en uskaltaisi lähteä jäälle ajelemaan, varsinkaan pimeällä. Siinä lähellä on pari virtapaikkaa, kuten rautatiesillan alla ja Pengerjoen jokisuulla, jotka voivat olla vaarallisia, sanoo Nislin.

Viime viikon torstaina Mänttä-Vilppulassa nuori nainen kuoli, kun henkilöauto upposi jäihin Vuollesalmen kohdalla. Autossa oli onnettomuushetkellä kaksi naista, joista toinen onnistui pelastautumaan jäälle auton ajautuessa sulaan.

Viimeisin havainto tiistaiaamulta

Jyväskylän kaupungin katu- ja satamamestari Jan Viiloksen mukaan myös Jyväskylän lähijärvien jäillä havaitaan autoilijoita joka talvi. Viimeisin Keskisuomalaisen tiedossa oleva havainto on tiistaiaamulta Jyväsjärveltä Rauhalahden suunnalta.

– Toissa viikolla poliisi ilmoitti Jyväsjärven jäällä ja Haapalahdella nähdyistä moottoriajoneuvoista. Oma tuntumani on, että ajelijat ovat pääosin nuorempaa väkeä, Viilos sanoo.

Viiloksen mukaan Jyskään Sievisenmäentien päähän on tilattu urakoitsijalta betoniporsas huomiopaalulla estämään autolla jäälle pääsy veneluiskalta.

– Haapalahdella on moottoriajoneuvolla ajo kielletty. Sataman vesialueella on venepoijuja, joten ajaminen siellä on vaarallista etenkin pimeällä, hän sanoo.

Jyväsjärven jäällä ajamista ei ole kielletty, mutta Viilos arvioi, että poliisi puuttuu herkästi esimerkiksi retkiluisteluradan lähellä ajelemiseen turvallisuussyistä.

Viiloksen käsityksen mukaan jäätilanne on melko hyvä, mutta virtapaikkoja on kohtuullisen paljon.

– Vaaranpaikkoja ovat esimerkiksi Vaajakosken ja Samulinniemen välinen alue ja siitä edelleen Vähä-Urttiin, Keljonlahden voimalaitoksen lähivedet ja Äijälänsalmi. Äijälänsalmella on yllättävän voimakkaita virtauksia. Paikalliset olosuhteet on tunnettava hyvin, jos jäälle menee, Viilos muistuttaa.

Jäällä ajaminen jokamiehenoikeus

Sisä-Suomen poliisin komisario Arto Rajalan mukaan jäällä ajaminen on jokamiehenoikeus. Kuitenkin silloin, jos jäällä ajellaan useamman ajoneuvon voimin niin, että jäälle muodostuu rata, tähän pitäisi Rajalan mukaan olla vesialueen omistajan lupa.

– Tähän ei enää jokamiehenoikeus ylety. Viime talvena oli Muuramessa tapaus, jossa vesialueen omistaja ei antanut lupaa alueella ajamiseen, ja kun alueelle muodostui ajamisen seurauksena rata, poliisi keskeytti toiminnan, Rajala kertoo.

Jyväsjärvellä ajamiseen poliisi voi puuttua, jos tulkitsee että ajamisesta aiheutuu haittaa järven virkistyskäytölle, kuten ulkoilulle.

– Maastoliikennelaista löytyy tulkinta, että ajaminen ei saa aiheuttaa haittaa ympäristölle. Jos Jyväsjärvellä, joka on selkeästi virkistyskäytössä, ajellaan vaikka moottoripyörällä, poliisi voi tarvittaessa puuttua siihen. Tilannetta arvioidaan ilmoitusten perusteella tapauskohtaisesti, Rajala kommentoi.

– Tältä talvelta on yksi ilmoitus siitä, että moottoripyörällä ajettiin Jyväsjärvellä luistelu-uran vieressä. Siihen puututtiin, hän kertoo.

Etenkin salmet ja virtapaikat vaarallisia

Palomestari Mika Huuskola huomauttaa, että jäällä ajaminen ei ole koskaan turvallista. Esimerkiksi kapeat salmet ja virtapaikat ovat vaarallisia, eikä jää ole joka paikasta yhtä paksua. Esimerkiksi Päijänteen Tehinselällä jää oli vielä 20. tammikuuta liian heikkoa mitattavaksi.

– Jäällä ajaminen virallisten jääteiden ulkopuolella on aina riski. Erityisesti näin on tällaisena talvena, kun jäät ovat mitä ovat.

– Nyt kun lämpötila vaihtelee, jäälle tuppaa tulemaan railoja, jotka voivat olla vaarallisia niin autoilijoille kuin kelkkailijoillekin, Huuskola sanoo.

Jäällä sovelletaan maastoliikennelakia, eli ajokortitonkin saa ajaa autoa kunhan on täyttänyt 15 vuotta ja ajoneuvo on vakuutettu. Virallisilla jääteillä kuljettajan pitää olla 18-vuotias, ajokortillinen ja auton pitää olla rekisteröity.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .