Nuorison uusi villitys piinaa kauppiasta: kilpailevat siitä, kuka varastaa eniten

Kauppias vetoaa vanhempien ja koulun vastuuseen, jotta ongelma saataisi kitkettyä.

Varastelevat nuorisoryhmät ovat aiheuttaneet harmia Jyväskylän Keljonkankaalla sijaitsevassa K-Market Kotiväylässä. Kauppias Marko Vannisen mukaan varkaustapauksien määrät ovat kasvaneet voimakkaasti viime aikoina.

– Koulupojilla on ilmeisesti kilpailu menossa siitä, kuka varastaa eniten. Tekijät ovat alakoulun viimeisillä luokalla olevia ja liikkuvat ryhmissä, Vanninen kertoo.

Vanninen pitää yhdessä puolisonsa Kati Vannisen kanssa K-kauppaa myös Kinkomaalla. Siellä vastaavaa ongelmaa ei ole. Keljonkankaan koulun oppilaiden vanhemmat ottivat yhteyttä kauppaan ja kertoivat kuulleensa ilmiöstä lapsiltaan.

–  Varkauksia on tapahtunut jo syksystä lähtien, mutta nyt ilmiö on selvästi pahentunut. Isompia joukkoja liikkuu, jotka pörräävät pitkin kauppaa ja jossain vaiheessa reppuun häviää jotain, Marko Vanninen kertoo.

Hän on laittanut ulko-ovelle tiedotteen. Siinä koululaisia käsketään jättämään reput eteiseen tai viemään ne kotiin. Tilanne tuskastuttaa kauppiasta.

– Pitäisi olla koko ajan vahtimassa. Tämä vaatii paljon resursseja. Kun koululaislauma tulee sisään, se sitoo henkilökuntaa välittömästi, kauppias kertoo.

Varkauksista tehdään aina ilmoitus koululle ja poliisille.

– Käsittääkseni tieto menee poliisilta myös sosiaalitoimelle. Nuoret eivät osaa ajatella tulevaisuuttaan, sitä millaisen merkinnän itselleen hankkivat. Tästä asiasta toivoisi kodeissa ja kouluissa keskusteltavan vakavasti, Vanninen harmittelee.

Jokainen K-kauppias on yksityisyrittäjä ja varkaudet ovat aina omasta pussista pois. Varastelu aiheuttaa taloudellisten tappioiden ohella myös lisätyötä.

– Se vaatii meiltä valvontaa ja videoiden tarkastelua, kontaktointia eri suuntiin. Yksi vaihtoehto olisi kieltää nuorilta asiointi kokonaan, mutta siihen en haluaisi mennä, Marko Vanninen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .