Nuorisorangaistuksia ennätysvähän – tavoite 300, toteutui kuusi

Rikosseuraamuslaitos olisi ollut valmis luopumaan koko rangaistusmuodosta.

Alle 18-vuotiaille rikoksentekijöille kaksikymmentä vuotta sitten räätälöity nuorisorangaistus on jäänyt viime vuosina lähes kokonaan unohduksiin.

Alun perin tarkoituksena oli, että vuosittain Suomessa tuomittaisiin jopa 300 nuorisorangaistusta. Viime vuonna Rikosseuraamuslaitokselle tuli täytäntöönpantavaksi vain kuusi nuorisorangaistustuomiota. Määrä on historian pienin, sama kuin vuonna 2013. Vuonna 2014 määrä oli kymmenen ja toissa vuonna kahdeksan. Vilkkaimpana vuonna 1998 nuorisorangaistuksia pantiin toimeen 86 kappaletta.

Rise halusi lopettaa

Into käyttää nuorisorangaistusta on mennyt niin vähäiseksi, että Rikosseuraamuslaitos esitti jo pari vuotta sitten, että nuorisorangaistuksesta luovuttaisiin kokonaan.

– Kun sitä ei käytetä, se on hankala ylläpitää ja toteuttaa, jos täytäntöönpano tulee yhdyskuntaseuraamustoimistolle yhtäkkiä pitkän tauon jälkeen. Osaaminen häviää, toteaa Rikosseuraamuslaitoksen erityisasiantuntija Tiina Vogt-Airaksinen.

Nuorisorangaistukseen kuuluu muun muassa valvontaa, sosiaalista toimintakykyä edistäviä tehtäviä ja työelämään perehtymistä.

Rangaistusmuoto jäi kuitenkin edelleen lakiin. Hallitus katsoi, että alle 18-vuotiaille on oltava oma seuraamuksensa.

Vogt-Airaksisen mielestä nuorisorangaistus onkin hyvä seuraamus, jos sitä vain käytetäisiin. Hänen mukaansa kuitenkin erityisesti syyttäjät ovat sen unohtaneet. Myös tilastot tukevat tätä. Kun vuonna 2005 Rikosseuraamuslaitokselle saapui syyttäjiltä 146 nuorisorangaistuksen toimeenpanosuunnitelmapyyntöä, vuonna 2014 niitä tuli enää alle kaksikymmentä.

– Ehkä se on niin harvoin käytetty, ettei sitä edes muisteta. Nykyisin syyttäjät pyytävät useimmiten nuorille ehdollisen vankeuden valvontaan liittyvää lausuntoa.

Kapea soveltamisala

Salpausselän syyttäjänviraston johtava kihlakunnansyyttäjä Jarmo Toivola ei usko, että syyttäjillä olisi jotain periaatteellista nuorisorangaistusta vastaan tai se olisi unohdettu. Toivolan mukaan nuorisorangaistuksen soveltamisala on kuitenkin hyvin kapea.

– Se on ehdottoman vankeuden alapuolella oleva rangaistusmuoto alaikäisille. Myös rangaistusaika on siinä hyvin rajattu, joten se tulee kyseeseen vain harvoin. Syyttäjien asenteissa asiaa kohtaan en näe ongelmaa.

Toivola huomauttaa, että nuorten tekemät rikokset ovat vähentyneet.

– Tuolla asteikolla nuorella täytyy olla aika paljon rikoksia tai rikoksen täytyy olla vakava mutta ei kuitenkaan liian vakava. Esimerkiksi toistuvasti rattijuopumukseen syyllistyneellä tuomio jää alle neljän kuukauden. Törkeästä ryöstöstä taas saa yli vuoden.

Toivolakin myöntää, että ehdollinen rangaistus ja valvonta on ajanut nuorisorangaistuksen ohi.

Toivolan mukaan nuorisorangaistusten vähäinen määrä osoittaa, että rangaistusseuraamuksissa on nykyään hyvin paljon vaihtoehtoja.

– Mutta mahdollisuudet soveltaa ja käyttää niitä jäävät kuitenkin aika pieniksi.

Toivola ottaa toiseksi esimerkiksi muutama vuosi sitten käyttöön otetun syyteneuvottelun.

– Niitä piti olla jopa 500 vuodessa, mutta ei niitä ole ollut kuin muutamia kymmeniä.

Uusimmat

Kotimaa

Kirkkopuiston pysäköintilaitoksen rakennusluvat vetämään ensi viikolla – katso näyttävistä havainnekuvista, miten kiistelty parkkiluola muuttaa keskustaa

Sipilä: Keskusta maalattiin arvonurkkaan luottamusäänestyskeskustelun yhteydessä

Pääministeri Juha Sipilä Jyväskylässä: Keskusta maalattiin arvonurkkaan luottamusäänestyskeskustelun yhteydessä

Jäikö pakastin tyhjäksi kesän herkuista? – Paviljongilla järjestettäviltä Wemmin markkinoilta saa lähiruokaa ja käsitöitä

PAMin Ann Selin Ylellä: Kompromissi yrityksen koosta ei kelpaa irtisanomissuoja-asiassa

Merellä myrskyää, maalla kovimmat tuulet puhaltavat iltapäivällä

Jyväskylän Kauppakadulla väkivaltainen kahden miehen välienselvittely lauantaiyönä – nuorempi löi nyrkillä suoraan kasvoihin ja potkaisi maassa makaavaa päähän

Pelko saa kiinteistövälittäjät hiljenemään: asuntokäynneillä lähentelyä, koskettelua ja uhkailuja – Arveluttavimpiin kohteisiin mennään pareittain

KRP tutkii törkeästä rahanpesusta epäillyn yrityksen tiloja Turun saaristossa – apuna Merivartioston aluskalustoa ja "myös pientä lentotoimintaa"

Eurojackpotista 123 000 euron voitto Lempäälään – ensi viikolla potissa 38 miljoonaa euroa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.