Nuorisosäätiö aikoo pilkkoa toimintonsa – "Pelkkä suunnitelma ei riitä"

Arava- ja korkotukilain vastaisesta toiminnasta epäilty Nuorisosäätiö aikoo vastata Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran sanktiouhkaan järjestelemällä toimintojaan.

Nuorisosäätiön asiamiehen Aki Haaron mukaan säätiö eriyttää valtion tukeman asuntotuotantonsa muusta säätiön toiminnasta.

– Sen jälkeen näiden välillä ei ole mitään konsernin sisäisiä vakuus- tai lainakytköksiä, Haaro sanoo.

Ara julkaisi kesäkuun lopussa tarkastuskertomuksen, jossa se vaatii Nuorisosäätiötä muuttamaan toimintaansa lainsäädännön mukaiseksi syyskuun loppuun mennessä.

Aran mukaan Nuorisosäätiö on toiminut laittomasti muun muassa riskisijoituksissa sekä antamalla lainoja ja vakuuksia konsernin sisällä muuhun kuin yleishyödylliseen toimintaan.

Haaro toteaa, että Nuorisosäätiö ja Ara ovat neuvotelleet "hyvässä hengessä". Myös Aran valvontapäällikkö Sami Turunen vahvistaa, että osapuolet ovat käyneet kesän aikana neuvotteluja.

Turusen mukaan Nuorisosäätiö on esittänyt yleisluontoisia ehdotuksia toimintansa muuttamiseksi.

– Niistä ei kuitenkaan voi tehdä tarkempia johtopäätöksiä, onko toimintaa muutettu säädösten mukaiseksi.

Turusen mukaan suurimmat muutokset säätiön toiminnassa tulisi toteuttaa syyskuun loppuun mennessä.

– Pelkät suunnitelmat eivät riitä.

Turunen arvioi, että johtopäätösten tekeminen asiassa menee lokakuulle.

Yhteistyökuviot jäissä

Nuorisolle asuntoja rakennuttavan valtakunnallisen Nuorisoasuntoliiton ja Nuorisosäätiön väliset yhteistyökuviot ovat edelleen tiukasti jäissä.

Liitto odottaa Aran reaktioita Nuorisosäätiötä kohtaan.

Osapuolet suunnittelivat jo puolitoista vuotta sitten osakekauppaa, jolla Nuorisoasuntoliitto olisi myynyt Nuorisosäätiölle osake-enemmistön nykyisestä Nal Asunnot Oy:stä eli entisestä Alkuasunnot Oy:stä. Lisäksi suunnitteilla oli muun muassa yhteinen verkkopalvelu.

Nuorisoasuntoliitto kuitenkin keskeytti kaikki uudet yhteistyökuviot, kun Ara alkoi tehdä selvityksiä Nuorisosäätiön toiminnasta omien havaintojensa ja Ylen uutisoinnin perusteella.

– Tilanne on edelleen sama eli kaikki uudet suunnitelmat ovat jäissä. Odottelemme, kunnes nämä viranomaisasiat ovat täysin selvät, Nuorisoasuntoliiton puheenjohtaja Maija Kangasniemi toteaa.

Päätöksen yhteistyön jatkamisesta tekee Nuorisoasuntoliiton puolesta liittohallitus. Kangasniemen mukaan päätös voidaan tehdä aikaisintaan lokakuussa.

Kangasniemi itse ei ole toiveikas yhteistyön jatkumisen suhteen.

– Täytyy sanoa, että eihän tämä ruusuiselta näytä. Asioiden selviämiseen on vielä pitkä matka.

Aki Haaro uskoo yhteistyön jatkuvan. Haaro huomauttaa, että osapuolilla on tälläkin hetkellä esimerkiksi yhteinen rakennushanke Helsingissä.

"Merkittävästi lain vastaista"

Ara julkaisi kesäkuun lopulla tarkastuskertomuksen, jossa se toteaa Nuorisosäätiön toiminnan olevan merkittävästi arava- ja korkotukilain vastaista.

Aran mukaan Nuorisosäätiö on muun muassa harjoittanut ison riskin sijoittamista ja investointeja sekä antanut ja taannut lainoja oman konserninsa yleishyödylliseen osioon kuulumattomille yhteisöille. Nuorisosäätiö on myös laajentanut toimintaansa Viroon.

Ara antoi Nuorisosäätiölle kehotuksen ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin välittömästi. Aikaa toimenpiteille on 29.9. saakka.

Ara voi tarvittaessa peruuttaa Nuorisosäätiön korkotuen ja irtisanoa valtion asuntolainat kokonaan tai osittain takaisin maksettavaksi puolen vuoden kuluttua irtisanomisesta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .