Nuorisosäätiön ex-puheenjohtaja kiistää syytökset laittomuuksista Viron tv:ssä: "Ihmiset tekevät myös virhearviointeja"

Nuorisosäätiön entinen puheenjohtaja Perttu Nousiainen antoi hiljattain haastattelun Viron tv:lle. Suomessa Nousiainen ja ex-toimitusjohtaja Aki Haaro ovat viime aikoina olleet tiedotusvälineiden tavoittamattomissa.

Kaksi viikkoa sitten esitetyssä ETV:n Pealtnägija-ohjelmassa käytiin läpi säätiön suurisuuntaisia rakennussuunnitelmia ja rahasijoituksia Viroon.

Ohjelmassa haastatellun Nuorisosäätiön nykyisen toimitusjohtajan Kimmo Pihlmanin mukaan säätiö menetti Tallinnan Piritan alueen hankkeissa kahdessa erässä yhteensä yli 17 miljoonaa euroa.

Suurin osa rahoista ohjautui lopulta useille eri yhtiöille Suomessa ja Virossa. Osa on mennyt ”konsulttipalkkioihin”. Nuorisosäätiöön takaisin on summasta ohjautunut vain 1,6 miljoonaa euroa.

Säätiön Viron-liiketoimet ovat yksi poliisin tutkimuksen kohteena olevista tapahtumista. Vyyhden toi ensimmäisenä julkisuuteen Ylen MOT-ohjelma.

Pihlmanin mukaan Nuorisosäätiöltä on kateissa kaikkiaan yli 40 miljoonaa euroa.

Ohjelmassa Nousiainen kiisti syytökset.

– Kyllä minusta siinä ollaan aikalailla kunnianloukkauksen puolella, jos minua syytetään järjestäytyneen rikollisuuden jäseneksi.

Ylen MOT-ohjelmassa Nuorisosäätiön nykyinen puheenjohtaja Jari Laine totesi, että ”Nuorisosäätiön aikaisempien johtajien toimintatavat muistuttavat enemmän järjestäytyneen rikollisuuden logiikkaa kuin hyvää säätiön hallintotapaa”.

"Harvoin vain mustaa tai valkoista"

Nousiaisen mukaan ”elämässä harvoin on joko mustaa tai valkoista”.

– Sävyjä on erilaisempiakin. Kun lähdetään jokaisen tekemisiä katsomaan jälkeen päin, ihmiset tekevät liike-elämässä myös virhearviointeja.

– Se ei välttämättä aina tarkoita, että joku on saanut miljoonan.

Pealtnägija-ohjelmassa haastateltiin Nousiaisen ja Pihlmanin lisäksi Ylen toimittajaa Jyri Hännistä ja Viron Suomen-suurlähetystön lehdistöneuvosta Hannele Valkeeniemeä.

"Melkoinen vyyhti"

Nuorisosäätiöön liittyvää kokonaisuutta tutkii Helsingin poliisi yhdessä keskusrikospoliisin kanssa.

Tutkinnanjohtaja Markku Nisula toteaa Uutissuomalaiselle, että kokonaisuus on poliisissa jaettu pienemmiksi osiksi. Jutun käsittelyyn osallistuu lukuisia rikostutkijoita.

– Vyyhti on melkoinen, Nisula toteaa.

Poliisi on tähän mennessä kuulustellut rikoksesta epäiltynä toistakymmentä henkilöä.

Nisula on kokenut talousrikostutkija. Hän on ollut tutkinnanjohtajana useassa vaalirahoitukseen liittyneessä, valtakunnallista huomiota saaneessa jutussa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .