Nuorisotyö suunnataan nyt vääriin kohteisiin

Nuorisotyöhön kaivataan uutta otetta. Valtiotieteen tohtori Mikko Salasuon tutkimuksen mukaan esimerkiksi nuorisokahvilat eivät vedä kävijöitä kuten ennen. Sen sijaan toiminnallisille työmuodoille, liikunnalle tai vaikkapa bändikerhoille riittää kysyntää.

Nuorisotyötä pitäisi viedä myös sinne, missä nuoret viettävät aikaansa yhä enemmän: internetiin. Salasuon mukaan 19 prosenttia nuorista viettää päivittäin netissä 1,5 tuntia.

- Aikuiset ovat kaukana nuorten perässä siinä, mitä verkkomaailmassa tapahtuu, Salasuo sanoo.

Tutkijan mukaan julkisen sektorin nuorisotyön on kuitenkin turha lähteä kilpailemaan verkossa yksityisten palveluntarjoajien kanssa. Sen sijaan niiden palveluja voi hyödyntää. Esimerkiksi suositussa Habbo Hotel -verkkopalvelussa toimii virtuaalinen nuorisotila Netari, jossa nuoret voivat keskustella koulutettujen ohjaajien kanssa.Yhteistyötä kehiin


Toiminnallisuutta nuorisotyöhön toisi yhteistyö esimerkiksi koulujen, seurakuntien ja urheiluseurojen kanssa. Salasuon mukaan kumppanuudesta kyllä puhutaan kauniisti, mutta joskus ilmenee rajujakin eturistiriitoja.

Esimerkiksi urheiluseurojen tarjoamista vuoroista ei kerrota nuorisotalolla kävijöille, tai seurakunnan nuoriso-ohjaaja kieltää käymästä nuorisotalolla.

- Nuoria ei pitäisi sitoa vain omaan toimintaan. Kumppanuudet ovat nuorten kannalta järkevä ratkaisu.

Salasuon tutkimus nuorisotyöstä julkistettiin torstaina. Se kartoitti nuorisotyötä pääkaupukiseudulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.