Nuorissa on tulevaisuus, myös seurakunnissa – "Voimme tuoda päätöksentekoon uutta kulmaa ja kyseenalaistaa vanhoja rakenteita"

Pitäisikö tehdä jotain, jos seurakunnan ylimmässä päättävässä elimessä on saattanut istua sama henkilö jo 40 vuotta. Onko yhteiskunta, kirkko, seurakunta, kirkon jäsenet ja toiminta muuttunut? Pitkä kokemus ei ole ongelma mutta tosi asia on: aika menee eteenpäin.

Tämä tuli mieleen Jyväskylän seurakunnan vaaleihin lähteneille nuorille aikuisille ja partiolaisille. He perustivat Myrskylyhty-nimisen valitsijayhdistyksen

Atte Kesti, 21, Aleksi Murtojärvi, 23, ja Reetta Suonpää, 23, ovat viettäneet lähes koko nuoruutensa partiolaisina ja he ovat myös aktiivisia seurakuntanuoria.

– Jyväskylässä on 17 toimivaa partiolippukuntaa, joista 15:n taustayhteisönä on Jyväskylän seurakunta. Yhteensä lippukunnissa toimii 1 300 kaikenikäistä partiolaista, kertoo Reetta Suonpää.

Suonpään mukaan nuorten ääni ei kuulu tarpeeksi seurakunnissa, jos alle 30-vuotiaita seurakuntapäättäjiä on valtakunnallisesti 6,1 prosenttia.

– Haluamme tuoda nuorten näkökulman vahvemmin mukaan seurakunnan päätöksentekoon, sanoo Aleksi Murtojärvi.

Murtojärvi sanoo, että heidän valitsijayhdistyksen jäsenet aikovat valituiksi tullessaan tehdä oikeasti päätöksiä, joissa lapset ja nuoret on otettu huomioon.

– Voimme tuoda päätöksentekoon uutta kulmaa ja kyseenalaistaa vanhoja rakenteita, joita joku vuosikymmeniä valtuustossa istunut ei ehkä osaa kyseenalaistaa, hän toteaa.

– Konkreettinen asia, jota voidaan ajaa, on selvittää mitä seurakunnat tekevät tiloillaan ja miten niitä voidaan käyttää nuorten toimintaan tehokkaammin, Aleksi Murtojärvi tarkentaa.

– Kaikki ehdokkaamme eivät ole partiolaisia, mukana on myös muita nuoria. Jaamme yhteisiä arvoja. Koko valitsijayhdistyksemme, niin partiolaiset kuin muut, on sitoutunut Suomen Partiolaisten vaalitavoitteisiin, joissa korostetaan lasten ja nuorten äänen kuuluvuutta kirkossa , sanoo Atte Kesti.

 

Jyväskylän seurakunnassa ehdokkaita on asettanut yhdeksän valitsijayhdistystä. Se edustavat kristillisiä arvoja oikealta vasemmalle, erilaisia liikkeitä tai seurakunnan työntekijöitä.

Ehdokkaita Jyväskylässä on yhteensä 169, joista naisia on 93 ja miehiä 76. Vihreillä on naisvaltaisin lista, 16 ehdokkaasta miehiä on vain yksi. Myrskylyhty-valitsijayhdistyksen kaikki ehdokkaat alle 30-vuotiaita ja he ovat myös ehdolla olevista nuorimmat. Kaiken kaikkiaan alle 30-vuotiaita ehdokkaita on alustavan tiedon mukaan 23 eli 13,6 prosenttia ehdokkaista. Ehdokkaiden ikähaitari on laaja: 20–80 vuotta.

Keski-Suomen entisistä kansanedustajista on ainoana ehdokkaana vasemmistoliiton Eila Tiainen. Kaupunginvaltuutetuista yrittää mukaan vihreiden Bella Forsgren sekä Katja Isomöttönen (kok.) Mia Puolimatka (kd.) Aimo Asikainen (kesk.) Jari Colliander (kesk.) ja Tuulia Kuntsi (kesk.).

Kokoomuksen ja sitoutumattomien listoilla on Santeri Lohi ja Keski-Suomen kokoomuksen toiminnanjohtaja Eeva-Kaisa Rouhiainen.

Myös vihreiden Liisa Kuparinen, Leena Lyytinen, Matleena Käppi ja keskustan Jorma Holmstedt katsovat aikansa riittävän kaupungin asioiden ajamisen lisäksi seurakunnan toimintaan.

Työttömien keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi on ehdokkaana vasemmistoliiton listoilta. Jyväskylän työllistämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Eija Tuohimaa on puolestaan sosiaalidemokraattien ehdokkaana.

Edellisen vaalin ääniharavat Heikki Tynkkynen (kesk.), Raija Sipinen (kok. sit.), Raija Pekkarinen (kesk.) ja Tuulikki Välimäki (sd.) ovat ehdolla tänä vuonna.

Nykyisistä Jyväskylän seurakunnan valtuutetuista jäävät pois Tapio Lampinen, Hilkka Ilman, Riitta Mäkinen, Anu Alenius-Taipalus, Juha Venäläinen, Riitta-Liisa Göös, Mikko Jegoroff, Esko Latvala, Kerttu Saarela ja Pentti Vilpunaho tekevät tilaa uusille kirkkovaltuutetuille.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .