Nuorten lääkkeiden väärinkäyttö ja kannabiskokeilut ovat lisääntyneet

Toistuvasti lääkkeitä väärin käyttäviä arvellaan olevan jopa 100 000 ja kannabiksen päivittäiskäyttäjiä 8 000.

Nuorten keskuudessa lääkkeiden väärinkäyttö on lisääntynyt. Sekin tiedetään, että 25–34-vuotiaiden keskuudessa kannabiksen ja muidenkin huumeiden käyttö on lisääntynyt.

– Käyttävätkö nuoret lääkkeitä ja muita päihteitä yhtä aikaa, tätä pitäisi tutkia enemmän, katsoo erikoistutkija Karoliina Karjalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Lääkkeellä pyritään vahvistamaan huumaavan aineen tuomaa euforian tunnetta. Lääkkeillä lievitetään myös narkoottisten aineiden käytön seurauksena tulevia vieroitusoireita.

Suhtautuminen kannabikseen on vuosien kuluessa muuttunut entistä liberaalimmaksi. Vaikka haittojen suhteen ollaan nykyään valveutuneita, kannabiksen käytön lisääntyminen huolestuttaa päihteiden käytön tutkijoita.

– Entistä suvaitsevampi suhtautuminen saattaa laskea kynnystä kokeiluihin. Tämä voi ennakoida myös jatkuvan käytön, ja siihen liittyvien haittojen yleistymistä, Karjalainen katsoo.

Katukaupasta ja reseptillä

Lääkkeiden väärinkäytöllä tarkoitetaan katukaupasta ostetun lääkkeen ottamista, jollekin toiselle henkilölle määrätyn lääkkeen nauttimista tai lääkärin määräämän annoksen ylittämistä.

Eniten väärinkäytettyjä lääkkeitä ovat rauhoittavat lääkkeet, unilääkkeet ja vahvat kipulääkkeet.

– Lääkärin valvonnassa ja reseptin mukaan oikein käytettyinä nämä lääkkeet ovat hyviä ja tehokkaita, Karjalainen muistuttaa.

Lääkkeiden väärinkäyttöäkin on monen tasoista.

Lievästä päästä on väärinkäyttö, kun ottaa toiselle määrätyn unilääkkeen satunnaisen unettomuuden katkaisemiseksi.

Ongelman toisessa päässä on huumeiden, alkoholin ja lääkkeiden sekakäyttö. Pahimmillaan ongelmat voivat johtaa epäsosiaaliseen käyttäytymiseen, syrjäytymiseen ja terveyden menetykseen.

Kannabikseenkin voi jäädä koukkuun

Myös kannabikseen voi jäädä koukkuun. Näin käy 8–10 prosentille käyttäjistä.

Kannabis vaikuttaa mielenterveyteen, heikentää aivotoimintoja ja muutakin toimintakykyä. Kokeilu voi johtaa toistuvaan käyttöön ja vakavampiin ongelmiin. Jos mukana on alkoholia ja muita päihteitä, sekakäytön vaarat lisääntyvät.

– Kannabiksen käyttö on erityisen haitallista nuoruusiässä. Vaikka nuori olisi valveutunut, saatetaan haittoja joskus vähätellä vai ajatellaan, etteivät ne osu omalle kohdalle.

Lääkkeiden väärinkäyttöä on tutkittu Suomessa vähän. Toistuvasti lääkkeitä väärin käyttäviä arvellaan olevan 50 000–100 000. Arviolta puolet tästä joukosta on kokeillut tai käyttänyt myös huumeita.

Suomessa kannabiksen päivittäiskäyttäjiä arvellaan olevan 6000–8000. Harvemmin käyttäjien joukko on noin 200 000.

Kyselyt osoittavat, että ainakin kerran elämässään on kannabista kokeillut noin 700 000 suomalaista. Eniten ainetta käyttävät 25–34-vuotiaat.

Jokainen uusi 25-34-vuotiaiden ikäryhmä käyttää kannabista kaksi kertaa sen mikä edellinen. Ikääntyvien joukossa kannabiksen kanssa tuttavuutta tehneitä on vähän.

Kannabis on keskushermoston toimintaa heikentävä huume.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän – enemmistö kyselyyn vastanneista uskoo, ettei hallitus hajoa ennen seuraavia eduskuntavaaleja

Saksa imuroi Eurojacpotin isoimmat voitot – Suomessa lykästi Prisman, Citymarketin ja Teboilin asiakkaita

Suomessa katoaa ihminen joka päivä – Heistä moni löytyy nopeasti, mutta osa ei koskaan

Jyväskylän perjantai-illassa tungosta terassilla, kun neulojat täyttivät Toivolan pihan – Katso kuvasarja tapahtumasta, johon matkattiin kauempaakin

Skootteri rysäytti kovaa vauhtia päin henkilöautoa Jyväskylän Kangasvuoressa – Tuulilasi pirstaleiksi, skootterikuski ei halunnut sairaalaan

Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle

Kuusi vinkkiä onnistuneeseen lomanviettoon – "Palaa töihin keskellä viikkoa"

Muhoksen metsäpalon sammutustyöt jatkuvat viikonlopun yli – palopesäkkeitä on runsaasti

Miestä epäillään alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista – poliisi on saanut useita ilmoituksia miehestä tämän vuoden ja viime syksyn aikana

Katri Kulmuni kertoo maksaneensa esiintymiskoulutuksensa kulut ministeriöille – otti lainaa pankista

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.