Nuorten väkevien alkoholien käyttö huolestuttaa poliisia

Koulujen päättymisviikonloppu on poliisille normaalia kiireisempi.

– Meillä on muutamia ylimääräisiä partioita ja siviilipukuisten poliisien määrää on lisätty. He suorittavat valvontaa kadulla liittyen muun muassa alkoholin ja muiden päihteiden välitykseen, sanoo vanhempi konstaapeli Jouko Meriläinen Sisä-Suomen poliisilaitokselta Jyväskylästä.

Erityisesti Jyväskylän ydinkeskustassa tapahtuvaa välitystoimintaa pyritään hillitsemään.

– Siihen pyritään, että mahdollisimman vähän olisi alkoholin, lääkkeiden ja huumausaineiden välittämistä alaikäisille nuorille, Meriläinen painottaa.

Alaikäisen käytössä seuraukset voivat olla jopa peruuttamattomat. Katuvälityksen aineissa kun ei ole minkäänlaista takuuta, mitä ne sisältävät.

Jyväskylän ja Keski-Suomen alaikäiset nuoret ovat Meriläisen mielestä yhä raittiimpia, käyttäytyvät fiksummin ja tiedostavat päihteiden riskit. Ylilyöntejä kuitenkin tapahtuu.

– Oman havainnon pohjalta sanoisin, että yhä pienempi porukka käyttää väärin esimerkiksi lääkeaineita. Ne ovat todella vaarallisia yhdistettynä alkoholiin, Meriläinen sanoo.

Viini ei nuorille kelpaa

Nuorten alkoholinkäytössä Meriläistä huolestuttaa väkevien käyttö.

– Viineistä nuoret eivät välitä, mutta likööreitä ja Leijona-viinaa käytetään. Väkevistä seuraa äkkihumala ja jalat lähtevät nopeasti alta. Arvaamatonta voi tapahtua, Meriläinen kertoo.

Nuorten kokoontuminen on muuttunut aiempaa suunnittelemattomaksi. Vakiopaikkoja Viitaniemen rannan tai keskustan tapaan ei alle 18-vuotiailla entiseen tapaan enää ole.

– Mitkään varmat paikat eivät enää päde. Jos on hyvä sää, uimarannat toki ovat suosittuja. Kokoontuminen tapahtuu nopeasti, kun viestit leviävät sosiaalisessa mediassa, Meriläinen toteaa.

Yhden paikan sijaan nuoret kerääntyvät yhteen paikallisesti.

– Joskus joudumme jopa etsimään, minne nuoret ovat menneet. Linkki paikkaan voi sitten tulla hätäkeskuksen kautta, kun jotain hälyttävää on sattunut, Meriläinen paljastaa.

Erityisesti kotibileiden osallistujamäärät ovat kasvaneet, kun tieto leviää sosiaalisessa mediassa nopeasti.

– Viime kesänä on esimerkiksi tyhjennetty arviota sata tai pitkälle toista sataa nuorta yhdestä osoitteesta. Viesti leviää uskomattomalla nopeudella. Tämän huomaa esimerkiksi moporatsioiden yhteydessä: 10 minuutissa kaikki mopoilijat ovat kadonneet kuin maan nielemänä, Meriläinen valistaa.

Meriläinen uskoo, että nuorten kontrolli on kasvanut, mutta hätätilanteessa ulkopuolista apua ei helpolla soiteta.

– Varmasti sattuu läheltä piti -tilanteita, joista poliisilla tai vanhemmilla ei ole mitään tietoa. Onneksi Jyvässeutu on vielä melko turvallinen, ei ole ollut kuolemantapauksia eikä pahoja vammautumisia. Jyväskylässä ei myöskään ole keskenään tappelevia jengejä, Meriläinen kiittää.

Nuoret pitävät toisistaan huolta

Poliisi työskentelee tulevana viikonloppuna yhdessä Synkkiksen, Saappaan, Löytävä nuorisotyö -projektin ja SPR:n kanssa.

– Koulujen päättäjäiset ovat vuoden työteliäin viikonvaihde, nuorisonohjaaja Seppo Pohjolainen Nuorten katupäivystys Synkkiksestä kertoo.

Kun nuoriso ei enää pakkaudu vain keskustaan, katupäivystys kiertelee kaupunginosia myös autolla.

– Tietyt paikat aina varmistetaan. Kun nuoria tapaa, alkaa tulla vinkkejä, minne nuoriso on kokoontunut, Pohjolainen toteaa.

Pohjolaisen mukaan nuoret pitävät pääsääntöisesti toisistaan huolta.

– Se on positiivista. Väkevien käyttö yllättää yhä monen nuoren. Sellaistakin on, että jos on jotain otettu tai maisteltu kaverilta, saatetaan lähteä mopoauton rattiin, Pohjolainen sanoo. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisin ohjeet nuorille viikonlopuksi – Älä luista näistä